26 Април 2024петък13:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Чак в края на юни ще кажат има ли разлика в храните

Според Борисов храните в Източна Европа били с качество, което уврежда здравето, Порожанов го обори - не били вредни

/ брой: 102

автор:Дума

visibility 12

Резултатите от проверките дали има разлика в качеството на стоките на големи компании, продавани в Западна Европа и в България, ще станат известни между 15 и 22 юни, съобщи пред БТВ министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. Проверката беше анонсирана още в началото на март от служебния министър Христо Бозуков, след като изследване установи разликата в качеството на продуктите, а Вишеградската четворка настоя за спешни мерки.
След свикано от премиера извънредно работно съвещание, в което беше обсъждана и тази тема, беше оповестено, че ще се проверяват пет групи продукти - шоколадови, млечни, месни, безалкохолни напитки и сокове и детски храни. Те ще бъдат сравнени с аналозите си, продавани в Западна Европа, за да се установи дали има разлика в качеството
Порожанов обясни, че са били купени над 30 вида стоки от Германия и Австрия, а предстояло да се вземат и идентичните на българския пазар, за да започне анализът. Министърът уточни, че ще се сравняват етикетите за съставките, които съдържат продуктите, след това ще се проверява доколко самите продукти съответстват на описаното в етикетите и накрая ще се сравняват цените. Изследванията ще се правят в български акредитирани лаборатории.
По време на заседанието отпреди ден премиерът Борисов изрази мнението, че храните в Източна Европа са с качество, което уврежда здравето. Това според него е обидно. Качеството на храните в държавите от Европа според Борисов е дотолкова различно, че това в източната част на континента уврежда здравето. "Това е недопустимо, обидно. За едни храните в Европа да са с едно качество, а за Източна Европа и за тези пазари с друго качество и то по-лошо, което уврежда здравето. Някои ще кажат да се чете етикетът. Само че хората не са много научени да четат етикета и се подвеждат и по рекламите. Впоследствие даваме толкова пари за здравеопазване, но сме все на първите места по инфаркт, инсулт. Всеки доктор ще ви каже, че една от най-големите опасностите за здравето на човека е именно това, което се яде и пие. Съвременните хора са доста по-статични и уседнали", допълни Борисов.
След това обаче земеделският министър Румен Порожанов обори думите на премиера, като подчерта, че хранителните продукти, които стигат до нас, независимо от различното си качество, не може да се каже, че са вредни за здравето.
 

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ