25 Април 2024четвъртък05:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Г-7 заплашиха Русия с нови санкции

Канада, Франция, Германия, Италия, Великобритания и Япония не успяха да изгладят различията със САЩ по въпроса за климатичните промени

/ брой: 102

автор:Дума

visibility 43

Готовност за засилване на санкциите срещу Русия, ако това се наложи, изразиха лидерите на страните от Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония). "Готови сме да приемем нови ограничителни мерки за повишаване на санкциите срещу Русия, ако не се прилагат разписаните в споразумението от Минск правила", заявиха лидерите на индустриално най-развитите държави в заключителната декларация от срещата в Сицилия.
"Отново обръщаме внимание, че срокът на действие на санкциите е свързан с пълното изпълняване от Русия на задълженията й в рамките на Минските споразумения и спазването на суверенитета на Украйна. Санкциите могат да бъдат отменени, ако Русия изпълни задълженията си", изтъкнаха лидерите, като същевременно подчертаха важността на взаимодействието с Москва. "Въпреки разногласията ни сме готови да взаимодействане с Русия за решаване на регионални кризи и общи предизвикателства, когато това е в нашите интереси", се отбелязва в документа.
Лидерите на Г-7 заявиха готовност за сътрудничество с Русия за решаването на конфликта в Сирия. "Ако Русия използва влиянието си по положителен начин, ние сме готови да работим с нея по решаването на кризата в Сирия с цел постигане на политическо уреждане", се казва още в декларацията. Лидерите са убедени, че без политическо уреждане на кризата в страната е невъзможно побеждаването на тероризма. Те изразиха надежда, че преговорите в Астана под егидата на Русия, Турция и Иран ще доведат до деескалация на ситуацията в Сирия. Страните от Г-7 остават изцяло ангажирани с пълното унищожаване на "Ислямска държава".
Лидерите на "седморката" не успяха да изгладят различията по въпроса за климатичните промени. Американският президент Доналд Тръмп нееднократно е заявявал, че не вярва промените в климата да са в резултат от човешката дейност. Той е декларирал още, че не смята да се ангажира с договорените от Барак Обама мерки за намаляване на емисиите парникови газове и задължително използване на възобновяеми енергоизточници.
Американската администрация ще реши тази седмица дали САЩ да останат част от Парижкото споразумение за климата. Германският лидер Ангела Меркел заяви, че партньорите от Г-7 на американския президент Доналд Тръмп остават "на тъмно" по въпроса за намеренията си в областта на изменението на климата. Тя заяви, че дебатите на срещата на върха в Сицилия по темата са "много незадоволителни". "Тук имаме ситуация от шест срещу един, което означава, че все още няма признаци дали САЩ ще останат в Парижкото споразумение или не", отбеляза тя.
Президентът Доналд Тръмп проведе редица много съдържателни беседи със световните лидери в рамките на срещата на "седморката" в италианското градче Таормин. Такава оценка даде Гари Кон, ръководител на Националния икономически съвет към Белия дом. По думите на Кон в разговорите са прозвучали различни мнения, а самият Тръмп остана благодарен на колегите си "заради честното обсъждане".
Гари Кон разкри още, че Тръмп е обсъдил с лидерите на Г-7 търговията, "посочвайки нечестните практики, които нанасят вреди на американските работници". За съвместно противодействие на протекционизма се споразумяха лидерите на Г-7 в заключителния документ от срещата. "В същото време ние признаваме, че търговията невинаги е от полза за всяка от страните. По тази причина считаме, че е необходимо да се вземат подходящи мерки за всички дружества, както и всички граждани могат да използват в максимална степен възможностите, предлагани от глобалната икономика", се посочва в документа.

БГНЕС

Полицията в Сицилия използва сълзотворен газ срещу демонстранти. Близо 2000 души демонстрираха в подножието на хълма Таормина в Сицилия, където се състоя срещата на върха на Г-7. Алтерглобализмът е движение, което подкрепя световното сътрудничество и взаимодействие, но се противопоставя на негативните ефекти от икономическата глобализация

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ