26 Април 2024петък17:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ЕС и Тръмп нямат обща позиция за Русия

Единомислие не бе постигнато и по въпросите на свободната търговия и климата

/ брой: 101

автор:Дума

visibility 13

Не е постигната обща позиция по отношение на Русия с американския президент Доналд Тръмп. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата си с държавния глава, в която участие взе и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. "Не съм 100% сигурен, че ние - това означава председателят (на ЕК) и аз, можем да кажем днес, че имаме обща позиция, общо мнение за Русия", посочи Туск след срещата в Брюксел.
Тримата са обсъдили и ползите от свободната търговия и Парижкото споразумение за климата, на което Тръмп неведнъж е заявявал, че е противник. По думите на Туск тези въпроси "остават отворени", въпреки че е била постигната договореност за създаване на европейско-американска комисия по въпросите на търговията.
От своя страна, Юнкер е "настоял за засилването на търговското сътрудничество, което е печелившо и за двете страни", заяви говорител на ЕК.
Въпреки че не са успели да намерят обща позиция за Русия, тримата изглежда са били единодушни по отношение на Украйна. "Когато става въпрос за конфликта в Украйна, изглежда, че сме на едно мнение", каза Туск, имайки предвид санкциите срещу Русия във връзка с анексирането на полуостров Крим през 2014 г.
По време на разговорите двамата високопоставени представители на ЕС са се опитали да разяснят сложната институционална структура на съюза пред новия държавен глава на САЩ, който многократно се е изразявал критично за блока.
След срещата американските представители отказаха да направят изявления пред медиите.
По-късно американският президент Доналд Тръмп се срещна със своя френски колега Еманюел Макрон в рамките на срещата на върха на страните от НАТО в Брюксел. Участието на Тръмп на срещата на върха на НАТО, където българската делегация бе водена от президента Румен Радев, на практика бе първата среща на новия американски лидер с европейските му колеги.

НАТО влиза в коалицията срещу ИД

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг обяви, че НАТО ще се присъедини към международната коалиция, която се бори срещу "Ислямска държава", но без да участва в бойни действия. "Това е както силно политическо послание за обединение в борбата с тероризма, така и част от план за действие, съгласно който ще осигурим повече практическа подкрепа за войната с тероризма в световен мащаб, включително мисията ни в Афганистан", отбеляза Столтенберг.
Страните от НАТО трябва да изградят общо звено за споделяне на разузнавателна информация в сферата на антитероризма. Алиансът ще се ангажира с борбата срещу джихадистите чрез повече военни инструктори, радарни самолети и въздушно презареждане.
По-рано в интервю за ТАСС Столтенберг приветства двустранните контакти на високо равнище между държави от алианса и Русия. "За подобряване на отношенията си с НАТО обаче Русия трябва да спазва международно признатите граници и да спре подкрепата си за сепаратизма в Източна Украйна", отбеляза той.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ