20 Април 2024събота05:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Евросъюзът и Турция опитват да възстановят отношенията си

/ брой: 101

автор:Дума

visibility 19

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск се срещнаха с турския президент Реджеп Ердоган в опит да възстановят отношенията между Брюксел и Анкара, които през последните месеци доста се влошиха.
Туск приветства Ердоган в новата централа на ЕС в белгийската столица, но двамата не размениха думи по време на ръкостискането си за снимка пред медиите. Преди началото на разговорите говорител на Юнкер написа в туитър, че "ЕС и Турция трябва и ще работят заедно".
В  коментар в навечерието на срещата турският държавен глава заяви, че зависи от Брюксел да реши дали иска Турция като членка на блока. Той посочи, че страната му няма намерението да се държи като "просяк", за да получи членство.
Турция е готова да даде ново начало на своите отношения с Европейския съюз по въпросите с влизането на страната в общността. Това по-рано заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу в интервю за италианския вестник "Стампа".
"От наша страна има готовност и желание, тъй като Европа остава за нас стратегическа цел. Но за да няма съмнения, говорим за споразумения с 60-годишна давност, преговорният процес продължава 12 години, през които ние достигнахме до съгласие по 18 пункта, но предстои още много да се направи. Ние се интересуваме от реалната идея, която има ЕС по отношение на перспективата за членство на Турция", отбеляза министърът.
Според него появилите се с времето препятствия по пътя на Анкара към ЕС носят не толкова технически, колкото политически характер. "И тези политически препятствия са свързани не толкова с кипърския въпрос, но с това, че някои страни вътре в ЕС се отнасят негативно към перспективата за присъединяване на Турция и влияят на политиката и избора на ЕС. От наша страна, има само конструктивен подход, в отговор очакваме честност, открит диалог и отказ от двойни стандарти", допълни Чавушоглу.
По думите му постигнатото миналата година споразумение между Брюксел и Анкара за намаляване на бежанския поток към Европа укрепва сътрудничеството. "Ние постигнахме съкращаване с 99% на броя на незаконните мигранти, които идват на гръцките острови", посочи той.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ