25 Април 2024четвъртък16:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Какво се крие зад "македонските земи"?

/ брой: 101

visibility 28

Васил Василев

Изказването на Путин вчера е само със стратегически политически цели. Историческата неправда, полуистините и изкривяването на фактите са постоянни инструменти в световната политика, няма какво да се чудим. Няма никакъв смисъл и да обясняваме колко бърка той, как не е прав, чии са били тогава тези земи и как забива нож в гърба на русофилите. Нека не се лъжем, Путин прекрасно знае, че оценката му е неприемлива за нас, че загърбва историческата истина, че с тази фраза попари надеждите за нов етап в отношенията ни. Нещо повече, той я изрази публично, навръх 24 май, така че всички да я чуем и най-силно да ни заболи. Т.е. думите му са предназначени повече за нас, отколкото за Георге.
Важното е да разгадаем политическите цели на това изявление. В него няма нищо случайно, то е много точно прицелено, в него всяка дума е подбрана, за да се постигне исканият резултат.
Той може да означава:
1. Русия се е отказала от очакванията за рестарт на отношенията ни. Тя е затворила нашата страница, както ние затворихме преди това нейната.
2. Русия обявява, че оттук нататък ще заобикаля България. Тя залага на нов коридор към Европа, който минава през Гърция, Македония и Сърбия. Русия ще поддържа и развива отношения с тези страни, не с България. Вие, българи, очаквайте стратегическата дълбочина, осланяйте се на американци, европейци, на когото щете.
3. Русия показва, че изоставя България сама срещу Турция. Тя знае, че никой няма да си мръдне пръста за нас, поне докато Борисов е на власт. САЩ отдавна са ни продали на Турция, ЕС е изсмукал съпротивителните ни сили и пет пари не дава за българите, съседите ни пресмятат какво още биха могли да заграбят, а не как да помогнат. Москва все пак предупреждава да не разчитаме на нея, да не храним празни надежди, а да се стягаме да се борим с турската заплаха сами. Като по ноти в същия ден от Турция бяха отправени към България упреци и закани, които вероятно ще се развият в обосновка за политическа или военна агресия.
4. Търсим ли някакъв исторически аналог за това, защо Русия ни изоставя в лапите на Турция, не може да не си спомним прочутата фраза, приписвана на Иван Грозни, миг преди да заколи сина си след измяната му: "Я тебя породил, я тебя и убью".
5. Ако в цялата буря има нещо успокояващо, то е, че като велика сила Русия никога не казва последната си дума. Но за да чуем нещо различно, положително за нас, ще е необходимо да положим огромни усилия и да спрем ние самите пропадането си в пропастта, издълбана от Бойко Борисов.
                             Фейсбук
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 360

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 288

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ