20 Април 2024събота11:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ботев с трета купа

"Жълто-черните" спряха шампиона Лудогорец от дубъл

/ брой: 101

автор:Владимир Николов

visibility 191

Ботев спечели Купата на България, след като на финала на националния стадион надиграха шампиона Лудогорец с 2:1. Пред 10 000 души головете вкараха Омар Косоко (44) и Антонио Вутов (52), а за шампионите се разписа резервата Клаудиу Кешерю (80). Срещата можеше да има и друг развой, но в края румънският голаджия не успя да намери вратата от няколко метра. При 0:0 пък Вутов (17) бе близо до гол, а капитанът на пловдивчани Лъчезар Балтанов (36) тресна дясната греда на Ренан след диагонален удар.
Купата е трета в историята на Ботев след 1962 и 1981 г. Ботевци извоюваха място в квалификациите на Лига Европа и объркаха сметките на ЦСКА-Сф и Левски, които в неделя ще трябва да спорят за директна виза за турнира. При този развой няма да се играе плейоф за седмото място, а Верея ще срещне третия от първата шестица за последното място в пресявките на Лига Европа. Лудогорец пък пропусна да запише трети дубъл в историята си в най-силния си сезон.
Срещата не мина и без ексцесии. След последния съдийски сигнал на Никола Попов капитанът на разградчани и на националния отбор Светослав Дяков влезе в епицентъра на скандала. Той раздаваше автографи на деца, след което започна разговор със съпругата си, която бе на първите редове в сектор "А". Запалянко на Ботев обаче атакува халфа на "орлите" и жена му с думите: "Расист, расист, не става само с пари". Първоначално Дяков си замълча, но бултрасът започна разправия и с приятелите на футболиста. Това вбеси капитана на националния тим, който опита да прескочи оградата и да потърси сметка от запалянкото. Намеси се полицията, а Дяков бе вкаран в съблекалните.
"Имахме известни трудности в края на мача. Смятам, че напълно заслужено спечелихме Купата на България. Формулата за успех е дисциплина и концентрация през всичките 90 минути. Най-важното е, че зарадвахме феновете. Мисля, че напълно заслужено Ботев най-накрая спечели голям трофей след толкова дълго време чакане", каза треньорът на победителите Николай Киров-Белия.
Президентът на клуба Ангел Палийски пък обяви, че радостта от спечелената купа е двойна, защото клубът ще има нов собственик, но той ще бъде представен на 2 юни. По всяка вероятност това ще бъде Георги Самуилов, който миналата година управляваше клуба с Румен Чандъров. Двамата напуснаха "Колежа", след като феновете не позволиха за треньор да бъде назначен Николай Митов, който в момента води Левски. Така вече 6-7 месеца акциите на Ботев се управляват от феновете, но ще бъдат предоставени отново на Самуилов, с когото има предварителна уговорка.
"Ботев и публиката му винаги са били едно цяло. Не всичко е пари, а любов. Затова сме едно цяло, затова сме един отбор. За участието ни в Европа сме заявили ст. "Лазур", тъй като там и на нас, и на феновете ни е изключително приятно да гостуваме. Това ни е любим град. Всичко това обаче нямаше да бъде факт, ако не бе помощта на един човек, който във всеки един момент бе зад нас и ни помагаше. На 2 юни ще стане ясно и неговото име. Той не идва от политиката обаче", обяви Палийски.
"Допуснахме много грешки в защита. Детайлно не желая да ги коментирам и анализирам, тъй като връщане назад няма. Ботев имаше няколко положения в началото на мача и се очакваше, че тогава ще ни светне червената лампичка. Това обаче не се случи. Разбира се, че съжаляваме за пропуснатия шанс. Знаехме, че ще ни бъде много трудно, и се опитахме да подходим максимално сериозно. Не успяхме обаче да постигнем целта си", призна треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев.

"Канарите" дефилираха под тепетата


Ботев Пд отбеляза по подобаващ начин спечелената трета Купа на България. Ръководството на клуба изготви специална програма за празненствата по повод спечеления трофей.
В 17.30 часа открит автобус с платформа потегли с футболистите и треньора им Николай Киров от стадион "Христо Ботев". Шествието премина през бул. "Източен", бул. "Княгиня Мария Луиза" и ул. "Преслав" и акостира пред общината.
От терасата на кметството носителите на купата я показаха на феновете, а точно в 19.12 часа (символ на годината на основаването на клуба) футболисти и привърженици стартираха същинския празник, продължил до късно.

Снимка БГНЕС

Спортният министър Красен Кралев (крайният вляво), който връчи Купата на България на Ботев Пд, аплодира футболистите, надиграли шампиона Лудогорец с 2:1 на финала

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ