29 Март 2024петък09:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Константин Илиев:

Сложете ред в държавата и ще има пари за култура

"Еквус" на Младежкия театър взе "Аскеер" за най-добро представление, "Вълци" на "Н. О. Масалитинов" в Пловдив получи три статуетки, а художничката Свила Величкова - две отличия

/ брой: 101

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1062

"Театърът е нещо, без което може, без което не се умира. Може да се живее без театър. Не може без хляб и вода. Само че човек живее именно за тези неща, без които не се умира. Не се умира примерно без любов, може да се живее и без любов, само че животът без любов няма никаква стойност. Така е и с театъра." Това каза именитият драматург Константин Илиев, получавайки голямата награда "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство. И още: "Когато днес в България някой повдигне въпроса за това, че не се отделя достатъчно за културата, му се отговаря с железния аргумент - няма пари. А на това трябва да се отговори също с железния аргумент - сложете ред в държавата и ще има пари."
С гвардейската духова музика и червен килим, въпреки дъжда, бе възвестено началото на церемонията на авторитетните театрални награди "Аскеер" в Театър "Българска армия". Навръх най-светлия празник на българската духовност, просвета и култура и на славянската писменост за 27-и път фондация "Академия Аскеер" връчи своите национални отличия за постижения през изминалия сезон. По традиция те се провеждат под патронажа на министрите на отбраната и на културата.
"Нямате представа колко е красиво на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, да видиш един театър, пълен с хора, които имат отношение към тези три неща. Аплодисменти за нашата публика!" С тези думи председателят на фондация "А'Аскеер" Милен Миланов откри галаспектакъла по сценарий на Ангел Еленков, постановка на Диана Добрева, сценография на Нина Пашова, музикална картина на Петя Диманова, музикална режисура на Дани Милев и прически на стилист Капанов. Продуцент бе Милен Миланов, водещ - Веселин Ранков. Статуетките, които всяка година получават лауреатите на тази престижна награда, са дело на скулптора Георги Чапкънов-Чапа, отлети са от Симеон Алексов.
Като най-добро представление за изминалия сезон бе посочено "Еквус" от Питър Шафър, постановка на Стайко Мурджев в Младежкия театър "Николай Бинев".
"Вълци" по "Трънски разкази" от Петър Делчев, постановка на Диана Добрева в ДТ "Н. О. Масалитинов" в Пловдив получи три статуетки - за режисура на Диана Добрева, за поддържаща женска роля на Ивана Папазова и за музика на Петя Диманова.
"Театърът според мен може и без сграда, може и без сцена, без седалки и фоайета, но театърът не може без актьора. Благодаря на всички актьори, с които съм работила, и на всички онези актьори в България, които въпреки липсата на лична материална мотивация успяват да държат високо духа си и развълнувани сърцата си и продължават да сътворяват това чудо, наречено театър. Благодаря ви, актьори, поклон!", каза Диана Добрева.
Художничката Свила Величкова си тръгна с два аскеера - за костюмография и за сценография на спектакъла "Малката морска сирена" от Катрин Ан по приказката "Малката русалка" от Ханс Кр. Андерсен, постановка на Василена Радева в Театър "София".
"Малко ми е странно да се намирам на това място, защото години наред съм била от страната, където ние давахме наградите на нашите колеги. Винаги съм харесвала страшно тази статуетка на Чапа и съм много щастлива, че сега е в моите ръце. Колеги, приятели, благодаря ви, правите ме щастлива! Честит празник на всички, които са посветили живота си на изкуството! Ако мога да перифразирам девиза "Правете любов, не война" - "Правете изкуство, не война" в този наш идиотски жесток свят", каза в развълнуваното си слово Меглена Караламбова, която бе удостоена с "Аскеер" за водеща женска роля - за превъплъщението си в образа на Майката в "Разговори с мама" по Сантяго Овес от Жорди Галсеран, постановка на Венцислав Кулев в Театър 199 "Валентин Стойчев".
Свежен Младенов бе отличен за водеща мъжка роля за поп Кръстьо във "Великденско вино" от Константин Илиев, постановка на Весела Василева в Общинския културен институт Театър "Възраждане". Актьорът в същия театър Йордан Ръсин получи признание за поддържаща мъжка роля за изпълнението си на Телегин във "Вуйчо Ваньо" от Чехов, постановка на Григор Антонов.
Боян Крачолов за режисурата и Димитър Крумов и Иван Николов за ролите си в "Това НЕ Е Хамлет" - авторски спектакъл на Боян Крачолов по текстове на Шекспир, Бекет, Молиер, Мигел де Сервантес, Том Стопард, Петер Вайс, Мюлер, Калдерон и други в Театрална работилница "Сфумато", бяха посочени като най-ярките изгряващи звезди на сезона.
"Пробен срок" донесе на Николай Гундеров "Аскеер" за съвременна българска драматургия - Театър 199 "Валентин Стойчев", постановка на Тея Сугарева.
С продължителни аплодисменти бяха почетени напусналите ни творци проф. Богдан Богданов, Никола Гълъбов, Илия Раев, Мирослав Косев, Юлия Огнянова, Никола Анастасов, Георги Данаилов.


Милен Миланов, Константин Илиев и директорът на ТБА Мирослав Пашов


Меглена Караламбова


Иван Добчев връчва статуетката на Диана Добрева

Снимки Иван Дончев

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ