20 Април 2024събота16:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътешествия

Милано - където модата, културата и историята се преплитат

/ брой: 101

visibility 31

Мирослав ТОДОРОВ

Потегляме рано сутринта от София, за да се озовем след близо 2-часов полет в слънчева Италия. Кацаме на летището "Милано Малпенса" в столицата на модата Милано. Той е главният град в Северна Италия и вторият по големина в страната.
За съжаление летището се намира на около 50 км от самия град, затова е необходимо да сменим няколко вида транспорт, за да се доберем до сърцето на Милано. До центъра може да се стигне с автобус, влак или такси. Имайте предвид, че ако изберете таксито, трябва да си приготвите 85-100 евро. Билетът за автобуса е около 8 евро, като се пътува 40-60 минути в зависимост от трафика.
Хотелът, който сме резервирали, се намира на около 30 минути ходене пеш от центъра на града или 10-15 минути с трамвай. Цената на билета за едно пътуване е 1.50 евро. Може да си купите и карта за 4.50 евро, валидна за 24 часа, ако мислите да ползвате основно градския транспорт.
Екскурзията сме си организирали сами и е само за две нощувки в средата на май. Имаме два дни да обиколим основните забележителности в Милано. Понеже сме с доста ограничен бюджет и време, сме набелязали да разгледаме само външно основните обекти, без да влизаме в музеи и да даваме пари за входове.
След бързо освежаване в хотела поемаме към обиколка на забележителностите. Пътят ни минава първо през колоните на Св. Лоренцо. По улиците, по които се движим, има основно бутици и магазини за дрехи и обувки.
Стигаме емблематичната Миланска катедрала или "Дуомо". Тя е символът на града. Построена е от Джан Галеацо Висконти и е посветена на Рождество Богородично. Ако ви се чака на дълга опашка, може да си купите билет и да се качите на терасата на катедралата. Оттам се разкрива внушителна панорамна гледка към града и Алпите. Пред "Дуомо" има голям площад, на който можете да поседите или да хапнете сладолед и да нахраните многобройните гълъби, които кацат около вас.
На няколко минути пеша от "Дуомо" се намира галерията на Виктор Емануил. Днес тя е мястото, където местните хора се срещат да пият кафе или да пазаруват от множеството бутици на топ дизайнери, които са разположени там. Подът в галерията е направен от цветна мозайка. По средата на галерията, под големия стъклен купол, има изобразен бик. Той представлява един от четирите герба и е символът на Торино. Не забравяйте да се завъртите три пъти върху петата си на изтърканото място, понеже според поверието ще ви донесе късмет. Останалите три герба са на Рим - вълк, на Флоренция - лилия, на Милано - бял флаг с червен кръст.
Галерията на Виктор Емануил е свързващ пасаж между "Дуомо" и един от най-престижните световноизвестни оперни театри, а именно "Ла Скала". Театърът е построен по проект на архитекта Джузепе Пиермарини през 1776-1778 г. на мястото на църквата "Санта Мария дела Скала", откъдето идва и името му. За да посетите някоя от постановките или да разгледате театъра, е хубаво да закупите билет поне 1-2 дни по-рано.
На броени минути ходене пеш се намира следващата ни спирка, а именно замъкът "Сфорцеско". Първоначално е бил построен от Галеацо II Висконти през 1368 г., за да защитава града, но бил разрушен. Франческо Скорца дава нареждане да го построят отново в сегашния му вид. Ето защо замъкът носи неговото име. "Сфорцеско" е бил около 750 години част от историята на Милано и често повратна точка за различни събития. Днес е един от най-големите замъци в Европа и е богат на музеи, които са отворени за посещения.
Пред замъка на Сфорците има фонтан, а зад него е паркът "Семпионе". Той е най-известният парк в Милано, с площ около 40 хектара. Сред зеленината може да намерите места за отдих, има езерца и различни паметници. Тук приключва и обиколката ни от първия ден.
Естествено, като всеки, посетил Италия, си заслужава да опитате пицата, пастата и сладоледа. Пицата е с по-дебело тесто, като има различни видове. Ако си взимате пица на парче, цената е около 3-4 евро в зависимост от грамажа.
След като сме си починали и закусили, на сутринта на втория ден тръгваме отново на разходка към центъра на Милано. Минаваме покрай манастира "Санта Мария деле Грацие", където е строго пазена картината "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи. Желаете ли да я видите, трябва да резервирате билет от по-рано.
Ако сте любители на футбола, можете да посетите стадиона "Сан Сиро". До него стигаме с метро от центъра на града. Пътят е около 20 минути, а самият стадион се намира в другия край на Милано. "Сан Сиро" е домашен терен на два големи футболни клуба - "Милан" и "Интер". Всъщност това е старото име на стадиона, но все още много употребявано. Сега се казва "Джузепе Меаца", като е наречен така в чест на двукратния световен шампион, считан за най-добрия италиански футболист. Искате ли да разгледате самия стадион отвътре, съблекалните и музея, цената за вход е 17 евро. Можете да обиколите в група с гид или самостоятелно. Музеят се намира  във вътрешната част на стадиона. В него са изложени различни снимки, екипи, топки, множество трофеи, спечелени от двата отбора. След музея обиколката продължава в съблекалните на отборите, през тунела, от който се излиза на игрището, до трибуните. Има и фен магазин, откъдето може да закупите сувенири.
След обиколката на стадиона "Джузепе Меаца" се отправяме към улица "Монте Наполеоне", или улицата на модата. Там са разположени много скъпи и луксозни магазини, на които можем само да се любуваме. Трябва да си приготвите сериозни суми, решите ли да пазарувате от тях.
С настъпването на вечерта се връщаме отново на пиацата пред "Дуомо", за да се насладим на светлините, които озаряват катедралата и сградите около нея, уличните музиканти и насядалите хора, които ги слушат.
Така приключва нашата двудневна разходка из Милано. Град с много забързани хора и натоварен трафик. Италианците са любезни и приветливи, но цените в столицата на модата са високи за нашите стандарти. А два дни са крайно недостатъчни, за да могат да се разгледат забележителностите, да се посетят музеите и галериите. Нищо, поставяме си го за цел при следващото посещение в Милано.

   
Дуомо                                                                 Замъкът "Сфорцеско"                     Мирослав Тодоров

    
Галерията на Виктор Емануил                                               Стадионът "Джузепе Меаца"

Снимки: авторът

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ