29 Март 2024петък01:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Атентаторът от Манчестър бил част от мрежа

Салман Абеди имал връзки с "Ал Кайда" и се върнал неотдавна от Либия

/ брой: 100

автор:Дума

visibility 6

Британската полиция потвърди, че нападателят, извършил атентата в Манчестър, при който загинаха 22 души, предимно деца, не е действал сам. "Ясно е, че това, което разследваме, е мрежа", заяви пред АФП полицейският служител Иън Хопкинс.
По-рано и министърът на вътрешните работи Амбър Рад също заяви, че терористът не е действал сам. "Разузнавателните служби разполагат с данни за него и аз съм убедена, че ще получим повече информации по въпроса в близките дни и седмици", каза тя и също потвърди появилите се предположения, че Салман Абеди неотдавна се е върнал от Либия.
Вчера британските власти арестуваха още трима души във връзка с кървавото деяние. Така задържаните са вече четирима.
Непрекъснато се появяват нови разкрития за атентатора. 22-годишният Салман Абеди е роден във Великобритания и произхожда от семейство на либийски мигранти. Навремето те избягали от режима на Муамар Кадафи. Идентичността му е установена по банковата карта, намерена на мястото на инцидента.  Според съседи преди няколко месеца Абеди, чието семейство е силно религиозно, си пуснал брада, започнал да носи религиозно облекло и да се моли на улицата.
Либийските роднини на атентатора от Манчестър са информирали британските власти за заплахата, която той представлява. Това разкри американската телевизия Ен Би Си. Не се уточнява кои точно роднини са направили това.
По-рано Ен Би Си съобщи, че Абеди бил свързан с "Ал Кайда" и е преминал подготовка в чужбина. Според американското разузнаване през последната година Абеди е пътувал до Либия. Полицията и разузнавателните служби проверяват информацията за това дали заподозреният е преминал през подготовка за извършване на терористичен акт в либийски тренировъчен лагер на екстремисти.
Освен че имал връзки с" Ал Кайда", той може да е контактувал и с други групировки. Взривното устройство било "голямо и сложно", за създаването му са използвани материали, които е трудно да се доставят във Великобритания, отбеляза американското разузнаване. Това може да означава, че не е действал без чужда помощ. Според източника на Ен Би Си разследващите се опасяват, че той може да е бил член на терористична клетка, чиято численост е неизвестна.
Междувременно бе установена самоличността на всички, загинали при атентата. Броят на ранените достигна 119 души, 64 от тях все още са в болница, като 20 са в критично състояние.


"Критична" степен на заплаха


Премиерът на Великобритания Тереза Мей повиши степента на терористична заплаха до "критична" - максималното от петте нива, което означава, че има вероятност от непосредствено предстоящо нападение. За последен път на това ниво заплахата е била през юни 2007 г., когато имаше заплахи за взривяване на коли бомби в Лондон, последвани от инцидент на летището в Глазгоу, когато джип се вряза в сградата и предизвика пожар.
Освен това Тереза Мей обяви, че армията може да бъде изкарана да охранява някои ключови места, а военни - да бъдат разположени за сигурността на масово събиране на хора като концерти или спортни състезания. Според преценката на местните власти и органи на реда на помощ може да бъдат извикани до 5000 военни. Замяната с военни на полицаите, охраняващи ключови обекти, ще освободи персонал за повече патрули по улиците, обясни премиерът.


Лондон се ядоса на Вашингтон

Вътрешният министър на Великобритания Амбър Ръд критикува американските си колеги за това, че споделят с медиите част от информацията от разследването, преди това да са направили британците. Според британски журналисти гневът на Лондон нараснал, когато и френският вътрешен министър разказа в Париж какви данни им подават британците.
"Бяхме много ясни, че искаме британската полиция да контролира потока от информация с цел да се защитят оперативната работа и елементът на изненадата, така че сме много ядосани, когато други източници пускат подробности, и много ясно заявих на нашите приятели, че това не бива да се повтаря", каза Ръд пред Би Би Си.
Запитана дали американците са попречили на разследването, вътрешният министър заяви, че "не бих отишла чак толкова далеч в оценките, но те са напълно наясно със ситуацията и това не бива да се случва повече".

БГНЕС

Хора от различни вероизповедания участваха в бдението за жертвите на атентата в Манчестър

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ