19 Април 2024петък05:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Светът плячкосва богатството на Африка

Помощта на богатите държави се оказва "разсейване и подвеждане", твърди проучване

/ брой: 100

автор:Дума

visibility 29

Повече богатства напускат Африка всяка година, отколкото влизат в нея - с повече от 40 милиарда долара. Това сочи изследване, което отправи предизвикателство към "подвеждащото" усещане за чуждестранна помощ, коментира БГНЕС.
Според анализа, направен от британски и африкански участници в кампания в областта на равенството и развитието, включително Global Justice Now, от богатството на континента останалата част от света печели повече, отколкото повечето африкански граждани, пише в. "Гардиън".
През 2015 г. африканските страни са получили 162 млрд. долара, главно за заеми, помощи и лични парични преводи. Но през същата година от континента са били изнесени 203 млрд. долара или директно чрез мултинационални компании, които репатрират печалби и незаконно придвижване на пари в данъчни убежища, или чрез разходи, наложени от останалия свят чрез адаптиране към изменението на климата и смекчаване на последиците от него. Това води до годишен финансов дефицит от 41,3 млрд. долара за 47-те африкански страни, където много хора остават в капана на бедността, сочи докладът "Честни сметки 2017".
Участниците в кампанията казват, че незаконните финансови потоци, т.е. незаконното движение на пари в брой между страните, възлизат на 68 млрд. долара годишно, което три пъти повече от 19-те милиарда долара, които Африка получава като помощи.
Участващият в кампанията икономист Тим Джоун каза: "Ключовото послание, което искаме да отправим, е, че повече пари излизат от Африка, отколкото влизат, и ако трябва да се справим с бедността и неравенството, трябва да помогнем тези пари да се върнат обратно". Ключовите фактори, които допринасят за това неравенство, са несправедливите плащания по дълга и мултинационалните компании, които крият приходите от данъчно избягване и корупция, отбеляза той.
Африканските правителства са получили заеми от 32 млрд. долара през 2015 г., но са платили повече от половината от тях - 18 млрд. долара, като лихви по дълга, като нивото на дълга се увеличава бързо.
Преобладаващото твърдение на правителствата на богатите държави казват, че тяхната външна помощ помага на Африка, е "разсейване и подвеждане", заявиха участниците в кампанията.
Ето какво казва Аиша Додуел: "Има толкова мощни приказки в западните общества, че Африка е бедна и че се нуждае от нашата помощ. Това изследване показва, че онова, от което африканските страни наистина се нуждаят, е останалата част от света да спре систематично да ги ограбва. Докато формата на колониален грабеж може да се е променила във времето, основната му природа остава непроменена."
Докладът посочва още, че Африка има значителни богатства. Потенциалното минерално богатство на Южна Африка се оценява на около 2,5 трлн. долара, а минералните запаси на Демократична република Конго са на стойност 24 трлн. долара.



Африканските страни се нуждаят останалата част от света да спре систематично да ги ограбва, твърдят участниците в кампанията


 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ