25 Април 2024четвъртък13:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МВФ не вижда преки рискове за финансовата ни система

/ брой: 100

автор:Дума

visibility 22

Оценката на Международния валутен фонд (МВФ) за финансовия сектор в България потвърждава устойчивостта на финансовата система в страната и липсата на преки рискове за публичните финанси. Това става ясно от съобщение на Министерството на финансите във връзка с одобрената от Изпълнителния съвет на МВФ "Оценка на стабилността на финансовата система в България". Оценката е важна част от процедурите във връзка с Програмата за оценка на финансовия сектор в България (Financial Sector Assessment Programme - FSAP). Това е основният документ, който МВФ приема в рамките на тази програма, като в най-скоро време се очаква и Световната банка да приеме своята оценка за финансовия сектор в България, съобщават от Министерството на финансите.
Резултатите от програмата за оценка на финансовия сектор в България потвърждават устойчивостта на финансовата система в страната и липсата на преки рискове за публичните финанси. От МВФ са подчертали усилията на българските институции за поддържане на макроикономическата и финансовата стабилност и признават напредъка на реформите във финансовия сектор.
Банковата система на България се стабилизира след затварянето на КТБ през 2014 г. благодарение на започнатите реформи и наличието на значителни капиталови и ликвидни буфери, се казва в съобщението на МВФ. Институцията все пак препоръчва допълнително укрепване на банковия надзор и мерки за намаление на необслужваните заеми на банките.
Според международната институция прегледът на качеството на активите на банките през 2016 г. е осигурил задълбочена оценка на практиките на банките за определяне на обезценките, качеството на кредитните данни и процесите за оценка на обезпеченията, се посочва в оценката. В нея се препоръчва и да бъдат намалени необслужваните кредити, а някои банки, за които прегледът установи необходимост, да изпълнят съответните капиталови планове.
По данни на БНБ към края на февруари необслужваните и реструктурирани бизнес кредити представляват по-малко от 17% от общия обем на одобрените. Преди 1 година делът им бе 19%. Общият обем на "лошите" заеми в бизнес кредитирането намалява с около 10% през последната година, но продължава да представлява крупна сума и възлиза на близо 5,3 млрд. лв.
Според МВФ е постигнат напредък в укрепването на банковия надзор след оценката на съответствието на надзорните практики на БНБ с Базелските основни принципи, но са необходими още действия и ресурси.
Програмата за оценка на финансовия сектор в България започна през юли 2016 г. с организиране на предварителна мисия на МВФ и Световната банка, като тя трябва да подпомогне българските власти в следващите действия по отношение на реформите във финансовия сектор и осигуряването на устойчивост на българската икономика.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ