28 Март 2024четвъртък10:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За броени дни Изкупната цена на розовия цвят паднала с близо 1,50 лв.

Според розопроизводителите разумната била около 4 лв. за килограм, плашат да спрат беритбата, ако поевтиняването продължи

/ брой: 100

автор:Дума

visibility 4

В Казанлък започна кампанията по прибирането на розовия цвят. Розопроизводителите обаче се оплакват от проблеми с изкупуването, тъй като преработвателите са започнали да свалят изкупната цена на килограм розов цвят, предаде БГНЕС. На фона на увеличаващите се насаждения с рози проблем е и липсата на берачи. В региона има голяма вероятност полета от розов цвят да останат необрани. Причините са няколко - забавянето на брането на розите, липсата на работна ръка и ниската изкупна цена на розовия цвят. Цената за килограм набран розов цвят в дестилериите само за последните два дни е паднала от 4,40 на 3 лева за килограм.
В началото на кампанията розовият цвят се е изкупувал на цена от 4,20 и 4,30 лева за килограм, е съобщил пред БТА председателят на Националния клонов съюз на производителите на етеричномаслените култури Зара Клисурова. По нейни данни в момента цените вече са достигнали около 3,80 лева за килограм, даже розоварни изкупували на 3 лева. По неофициална информация се очаквало обаче изкупната цена да достигне до 2,70-2,80 лева за кг. Ако това стане, тази кампания няма да бъде успешна за розопроизводителите, прогнозира експертът. Клисурова казва, че след последните разговори с тях е станало ясно, че ако цената продължи да пада, спират беритбата и в розоварните няма да влезе повече нито един розов цвят. След това предупреждение те очакват розопреработвателите да се вразумят и да помислят и за земеделските производители, като дадат една разумна цена, която според експертите в бранша е над 4 лева за килограм.
Според нея тази година розоберът е малко по-различен от преходните, защото ниските температури са забавили развитието на розовите насаждения. За разлика от минали година, когато розоберът започваше на 3-4 май, тази година първото бране бе след 15 май, казва още Клисурова. Като причини за това тя посочва и частичното измръзване, което е оказало влияние върху първите цветове - те са с деформации и по-леки.
В момента имало достатъчно цвят, розоварните били затрупани със суровина и розопреработвателите си позволявали да "бутнат" цената на розовия цвят дори на 3 лева за килограм. Моето мнение е, че тази цена не е достатъчна за розопроизводителите, защото липсата на работна ръка ги принуждава да дават висока надница на розоберачите, коментира Клисурова. Според изчисленията й при изкупна цена от 3 лева и при цена 1,20 лева за килограм на берач за производителите остават по 1,80 лева и като се извадят разходите им, на тях остават някакви стотинки. По думите й коментарите за това са еднозначни - по-добре да си берач и да си получиш чисти парите, отколкото целогодишно да се грижиш за насажденията и накрая да получиш стотинки.


Производителите искат подпомагане от държавата

Председателят на Националния клонов съюз на производителите на етеричномаслени култури казва, че от бранша продължат да настояват пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за преференциални плащания за маслодайната роза. Искането е те да бъдат изравнени с останалите земеделски стопани, което по думите й ще покрие част от разходите и така стопаните могат да си позволят и по-ниска изкупна цена.


Снимки БГНЕС

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 459

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 510

/ брой: 58

Особена порода

visibility 447

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 614

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ