23 Април 2024вторник21:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Черният пазар процъфтява

Оръжейни дилъри съобщават за засилено търсене след безредиците в Сирия и войната в Либия

/ брой: 108

автор:Желязко Тенчев

visibility 134

Ливански дилъри на черния оръжеен пазар са разказали, че е възникнало силно търсене на практически всички видове оръжие. Търсенето било породено от продължаващите кървави безредици в съседна Сирия, съобщава руското електронно издание vpk-news. Търговецът на оръжие от южната част на Бейрут Абу Рида разказал: "Това е истинско безумие. Всеки ден продавам всичко, което имам на склад и не успявам да попълня запасите".
Най-голямо било търсенето на автомати АК-47 "Калашников", известни в Ливан под името "Кръг 11". Цената на калашниците за една седмица нараснала с 400 долара и сега достигала до 1500 долара. За сравнение през 2005 г. е можело да бъдат закупени за 500 долара. Популярни били и американските автоматични винтовки М-16. Щатската винтовка М-4 с подстволен гранатомет струвала около 15 000 долара. Друг вид популярно на черния пазар оръжие бил късоцевният вариант на "Калашников" - АК-74У, известен сред местното население като "Бин Ладен". Цената му била 3700 долара.
Въпреки че по-голямата част от купувачите били частни лица, имало съобщения за закупуването на големи партиди стрелково оръжие за Сирия, в ливанското пристанище Триполи, в северната част на страната. Едновременно с това се съобщава, че алавитските и сунитските милиции в планините в Северен Ливан са започнали спешно да се въоръжават.
Преди няколко дни пък стана ясно, че гражданската война в Либия и разграбването на военните складове в източната част на страната е довело до "заливането" на някои африкански страни с контрабандно оръжие. Например властите в Мали са потвърдили пред агенция "Франс Прес", че на територията на страната има големи количества оръжие, откраднато от армейските складове в Либия. За това е разказал външният министър на страната Сумейлу Бубейе Маига.
Подобни информации имаше преди месец и в алжирската преса. По данни на вестник "Експресион", който се позовава на източници от службите за сигурност на Алжир, бунтовниците в Либия продават оръжие от армейските складове на представители на "Ал Кайда" в страните от Магреба. Терористите вече били успели да получат стрелково оръжие и дори преносими зенитни ракети. Според вестника "Ал Кайда" се разплащала с пари, получени от откупи.

 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ