24 Април 2024сряда02:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Зрее недоволство от новите изисквания за събиране и преработка на мляко

/ брой: 99

автор:Дума

visibility 14

Криза в млечния сектор и фалити на фермери, прогнозираха от бранша, заради влязлата в сила Наредба 2 за събиране и преработка на суровото мляко. Според животновъди изискванията към тях са завишени, а в същото време държавата не е осигурила условия за изпълнение на наредбата, съобщи БНТ. Производителите са категорични, че ако изискванията не бъдат преразгледани, това ще доведе до повишение на цените на млечните продукти.
С влизането в сила на Наредба 2 страната ни вече ще отговаря на изискванията на ЕС за производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово краве мляко. Според новите правила представянето на две проби от стопаните в акредитирани лаборатории ще се прави всеки месец. Сред допълнителните изследвания са точка на замръзване и масленост на млякото. Всичко това ще се заплаща от фермерите. Те обаче не са запознати с новите изисквания и затова браншовите асоциации сами организират обучение на членовете си.
"Много важна наредба, която създаде напрежение сред фермерите, тъй като налага допълнителни изисквания, които така са в допълнителна тежест за самите производители на мляко", коментира Рангел Матански, съпредседател на Националния съюз на говедовъдите в България. Ако една от двете месечни проби на млякото не отговаря на новите изисквания, продукцията на фермера ще се наблюдава още три месеца, като през този период млякото му не може да бъде изкупувано. "Това съответно нарушава производствения процес и производствената програма на преработвателите, които работят с това мляко, което автоматично означава или по-ниска цена, или това мляко няма да бъде изкупено", посочи Матански.
Така, въпреки че преработвателите предпочитат българското мляко, ще бъдат принудени да набавят нужните си количества с вносно. Въпреки завишените изисквания към родните стопани, държавата не е предоставила необходимите условия за изпълнение им, категорични са от бранша. Държавните лаборатории за приемане на проби са само в София и Хасково.  Преди месец са открити частни акредитирани лаборатории в Пловдив и Русе, които разполагат със собствен транспорт, но според производителите и те не са достатъчни, защото пробите за анализ се натрупват и там.
Според производители Българската агенция за безопасност на храните е трябвало да проведе обучение на така наречените пробовземачи на млякото, но това все още не е направено. От бранша обявиха, че ще търсят начин за промяна на наредбата.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ