26 Април 2024петък11:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Терор в Манчестър

Десетки жертви и ранени след атентата в Манчестър, два арести във връзка с кървавото деяние

/ брой: 99

автор:Дума

visibility 534

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Манчестър. В изявление на терористичната организация, публикувано в нейната социална мрежа, се казва, че "един от воините на халифата постави бомба сред тълпата".
Най-малко 22 души загинаха, сред които деца и предполагаемият атентатор, и близо 60 са ранени от експлозия, избухнала в края на концерта на американската поп звезда Ариана Гранде в английския град Манчестър. Това е най-смъртоносната атака във Великобритания от атентатите в Лондон през 2005 г., когато загинаха над 50 души и бяха ранени 700.
23-годишен мъж бе арестуван във връзка с атентата. По-късно бе извършен и втори арест в предполагаемото жилище на атентатора, който е британски гражданин, известен на службите за сигурност.
Взривът е избухнал или пред на най-голямата концертна зала в Европа "Манчестър Арена", чийто капацитет е 21 хиляди души, или близо до фоайето. Полицията съобщи, че е получила сигнала в 22:33 местно време. 60 линейки бяха изпратени на мястото на инцидента. Експлозията предизвика паника сред хилядите зрители, предимно млади хора и деца, които се втурнаха към изходите, разказват очевидци. Разтревожени родители търсеха децата, мнозина се обърнаха към социалните мрежи. Мнозина са с рани от шрапнели.
Началникът на градската полиция Иън Хопкинс заяви, че става въпрос за самоубийствен атентат. "Мога да потвърдя, че атентаторът е сред загиналите. Той сам е задействал взривното устройство, което е носил със себе си", каза Хопкинс, като уточни, че в момента се разследва дали е действал сам, или в атентата са участвали и други хора.
Според първоначалната версия, представена от американски експерти, мястото и времето на експлозията сочат, че трагедията е дело на атентатор самоубиец и не е внимателно подготвено нападение с участието на няколко души. "Именно това е притеснителното - колко е лесно да убиеш хора безразборно и да тероризираш невинни. С партньорите ни започнахме да преглеждаме разузнавателната си информация, за да проверим дали нещо сме пропуснали някъде", заявиха експертите пред Ройтерс.
Британският премиер Тереза Мей заяви, че властите работят за установяване на всички подробности за "отвратителната терористична атака", както я определи полицията.
Заради трагедията лидерите на консерваторите и лейбъристите се споразумяха да прекъснат предизборната кампания.
След атентата чехкиня, която присъствала на концерта, заяви, че мерките за сигурност били минимални. "Нямаше почти никакви проверки, пускаха ни и без проверка", отбеляза тя пред АП.
Взривът в "Манчестър Арена" избухна на годишнината от убийството на войника Лий Ръгби, който бе нападнат и заклан на улица в Лондон на 22 май 2013 г. Нападателят Майкъл Адеболаждо бе заснет от минувач да стои на улицата с облени в кръв ръце и да заплашва всички хора в страната.


Засилени мерки за сигурност

Лондон въвежда повишени мерки за безопасност след терористичното нападение в Манчестър, заяви кметът на британската столица Садик Хан.
Междувременно стотици хора бяха евакуирани от търговския център "Арндейл" в Манчестър. Според свидетели се е чул силен взрив. Съобщава се за един арестуван, но според полицията той няма нищо общо с евакуацията, която се наложила заради подозрителен пакет.
По-рано на столичната железопътна гара "Виктория" бе открит подозрителен пакет. Полицията отцепи пътя, водещ към Бъкингамския дворец и други улици до гарата, а пътниците бяха евакуирани. След направената проверка пакетът се оказа безопасен.
След експлозията в Манчестър властите в Ню Йорк засилиха мерките за сигурност на ключови места.


Няма данни за пострадали българи

Няма постъпила информация за пострадали български граждани, съобщи Министерството на външните работи. Българското посолство в Лондон е в постоянен контакт с местните власти и внимателно следи ситуацията. Информация може да бъде получена на телефона на българското посолство в Лондон - при избиране от Обединеното кралство: 020 7581 3144; от България: 00 44 20 7581 3144. Гореща линия откри полицията в Манчестър - от Обединеното кралство: 0161 856 9400; от България: 00 44 161 856 9400.


БГНЕС

Зверството в "Манчестър Арена", при което загинаха 22 души и бяха ранени 59, е най-кървавият терористичен акт във Великобритания от 12 години насам

БГНЕС

Полицаи се опитват да успокоят дете, присъствало на концерта в залата


БГНЕС

Въоръжени полицаи патрулират в центъра на Манчестър


Светът осъди атаката

Лидери от целия свят изразиха съболезнования към британския народ и близките на жертвите, както и готовност за общо справяне с терористичната заплаха.
Атентатът в Манчестър е акт на "зли неудачници" срещу "прекрасни, жизнени, обичащи живота млади хора". Така реагира американският президент Доналд Тръмп на новината.
"Сърцето ми е в Манчестър тази вечер. Мислите ни са с жертвите", написа в туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск. "С голяма тъга и истински шок научих за бруталната атака, покосила Манчестър. Тероризмът отново потърси начин да вклини страх там, където трябва да има радост", заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. "Днес скърбим заедно с вас, утре ще работим един до друг, за да отвърнем на тези, които искат да разрушат начина ни на живот", отбеляза той.
Френският президент Еманюел Макрон също изрази скръбта си и надеждата страната му и Великобритания да воюват заедно срещу тероризма.
"Предполагаемата терористична атака само ще засили нашата решимост да работим заедно с британските си приятели срещу извършителите на подобни нечовешки действия", заяви германският канцлер Ангела Меркел, която изпитала "скръб и ужас" при новината за атентата в Манчестър.
"Решително осъждаме това цинично и нечовешко престъпление. Очакваме онези, които стоят зад него, да не се измъкнат от наказанието, което заслужават", отбеляза руският президент Владимир Путин, който изрази готовност за повишаване на сътрудничеството с Великобритания, както в рамките на международните усилия, в борбата с тероризма.
"Осъждам терористичната атака в Манчестър. Искрени съболезнования на британското правителство и нацията", гласи съобщение в туитър на турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

На Европа й трябва нова стратегия

Европейските държави трябва да разработят нова стратегия за борба с международния тероризъм. Това заяви руският депутат Адалби Шхагошев, който е първи зам.-ръководител на парламентарната фракция на "Единна Русия".
По повод атентата в Манчестър той каза, че "за огромно съжаление подобни терористични актове ще има по цял свят, особено в европейските държави, защото миграцията продължава. Реакцията на Европа към мигрантските потоци е абсолютно неадекватна. При такава мигрантска политика, когато хиляди и милиони хора се придвижват от Близкия изток към Европа, задължително е необходима нова стратегия и тактика в борбата срещу тероризма, за да се проследяват екстремистите в този поток. Това е най-трудната задача", подчерта депутатът.
Той отбеляза, че международната общност трябва да си сътрудничи с Русия в борбата срещу тероризма, независимо от санкциите, и руската стана неведнъж е призовавала към това.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ