29 Март 2024петък08:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Можем ли да живеем в Космоса?

Най-късно след 100 години човекът трябва вече да се е пренесъл в Космоса, твърди английският астрофизик Стивън Хокинг

/ брой: 99

visibility 93

Дойче веле


Стивън Хокинг е известен със своите мрачни прогнози за бъдещето на човечеството. Пред Би Би Си той предрече, че ни остават само някакви си стотина години живот на Земята. Аргументите му: хората няма да успеят да решат много от актуалните проблеми като климатичните промени, пренаселването на Земята, инфекциозните болести или възможни катастрофи с големи астероиди.
Но дори и да допуснем, че успеем да намерим друга подходяща планета за живот, няма да е достатъчно просто да се качим на космическия кораб и да отпътуваме за новата ни родина. Защото хората се пригодени за живот на Земята. Космосът или други планети не са естествено жизнено пространство за нас. Обратното - те предлагат доста непригодна среда за воденето на живот. Можем ли въобще да се пригодим към суровите условия в Космоса?

Костите и мускулите

Астронавтите от Международната космическа станция познават добре този проблем: в условията на безтегловност човешкото тяло се уголемява, докато костите и мускулите закърняват, ако не се полагат усилия за тяхното натоварване. Означава ли това, че ако останем продължително време в Космоса, постепенно голяма част от костите ни ще закърнеят? Възможно ли е да се превърнем в аморфни същества, пригодени към микрогравитацията в Космоса? Все пак преди около 3,8 млрд. години единствените тогава живи същества на Земята - микроорганизми и бактерии - също не са имали костна система.

Зрението

Много астронавти страдат от проблеми с очите - от неясно възприятие чак до слепота. Учените все още търсят причините. Дали увеличеното налягане на течните субстанции в главата не се отразява на зрителния нерв? И дали пък няма да ослепеем напълно, ако останем по-продължително време в Космоса - като едни пещерни животни?

Слухът

Кои други наши сетивни органи също биха могли да са застрашени? Какво би се случило например със слуха и разпространението на звука? На Земята възникват звукови вълни чрез вибрация, които се предават нататък. Извън космическия кораб или космическия костюм обаче е вакуум, в който звуковите вълни не могат да се разпространяват. Оттук възниква въпросът дали в условията на космическа тишина въобще можем да чуем нещо? Какво тогава би възникнало на мястото на излишните ни сетива? Може би някакви съвършено нови сетива, които още не познаваме и от които нямаме никаква нужда на Земята, но пък които биха ни служили за живота в Космоса?

Дишането

Но най-големият проблем е свързан с липсата на въздух, който да дишаме. Означава ли това, че в Космоса постоянно трябва да се разхождаме в скафандри с шлемове, когато напускаме космическия кораб или космическата станция, ако не искаме незабавно да се задушим?
Възможно ли е обаче и друго - да се научим да живеем без кислород?! Преди 1,4 милиарда години, когато още не е имало кислород на Земята, различни анаеробни бактерии са успявали да се справят и без кислород. Възможно ли е да се върнем към онова праисторическо време и да живеем и без кислород днес?

Еволюционни биолози срещу космолози

Попитахме експерти какво мислят за възможностите на човека за приспособяване към условията на живот в Космоса. Например Ралф Тидерман, който ръководи Отдела за еволюционна биология към университета в Потсдам. Германският учен е съгласен по принцип с проф. Стивън Хокинг, че човечеството е изправено пред сериозни проблеми, чието решаване е належащо. Това обаче не означава непременно, че то е обречено на изчезване - "не и при нашата интелигентност и способности да се учим и нагаждаме", казва той за "Дойче веле".
И все пак е много по-трудно да си представим живота извън Земята, отколкото да се научим как да оцелеем на нашата планета - даже и след апокалиптична катастрофа. "От гледна точка на еволюцията периодът от около стотина години е твърде кратък за извършването на големи, еволюционни приспособявания към чужда среда. Вероятността един толкова комплексен организъм, какъвто е човешкият, да се нагоди напълно към един нов за него свят, е по-скоро малка", казва ученият.
Неговият колега от университета в Констанц проф. Аксел Майер смята, че без кислород и в условията на космически лъчения човекът незабавно би загинал. Той предлага друго: да не унищожаваме Земята, извън която нямаме никакво бъдеще.
Космологът Ричард Гот е на друго мнение: "Ние обитаваме една малка планета във Вселената. А видовете, затворени на остров, са застрашени от изчезване", казва той. Ако човечеството имаше две планети за живеене, тогава и шансовете му за оцеляване щяха да са значително по-големи, уверен е той. Според Гот бихме могли да започнем от Марс, чиято богата на въглероден двуокис атмосфера съдържа също и достатъчно кислород, който би могъл да бъде добиван направо от атмосферата. На Марс има също и вода, а пещерните образувания предлагат добра защита срещу космическата радиация, казва ученият.
"Много хора се питат какво изобщо ще търсим на Марс, след като той не предлага такива благоприятни условия за живот, каквито имаме на Земята. Ами ако така са разсъждавали и земноводните навремето, сигурно и днес те нямаше да се напуснали океана", казва визионерът учен.



Ще успее ли човечеството да се нагоди към суровите условия на живот в Космоса?


В подобна "къщурка" можем да се приютим за известно време - само че кой би искал да прекара в нея целия си живот?


Откакто светът съществува, човекът и природата са в непрекъснато взаимодействие. Със своята дейност обаче човекът нанася огромни щети на природата и така застрашава собственото си съществуване


Професор Стивън Хокинг е убеден, че човечеството трябва да търси нова планета, ако иска да оцелее
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ