26 Април 2024петък12:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Свободният пазар на ток е много изгоден, бизнесът иска и за газа

/ брой: 98

visibility 30

Свободният пазар на електроенергия у нас постоянно се разширява, присъединяват се нови и нови малки фирми. Защото разбират изгодата - да купуват много по-евтин ток, отколкото на регулирания пазар.



Така търговията на Българската независима енергийна борса расте постоянно. Ако дневният рекорд през декември за продажбите по схемата "Ден напред" е бил 11 531,90 MWh, със средна мощност 480,5 MW, то на 13 април например изтъргувана електрическа енергия е 15 979,80 MWh, със средна мощност 665,8 MW.

Тук трябва да се отбележи, че става дума за свободен пазар на потребената енергия. Поевтиняването й там е наистина впечатляващо. "ЕлБонус", например - един от лицензираните доставчци на ток, предлага от 20 до 30% по-ниска цена спрямо регулирания пазар.

Мрежовите услуги обаче продължават да се регулират от държавата. Таксите за тях са отделно и се дължат на досегашните ЕРП-та, защото мрежата за доставка е тяхна. Съответно тяхна е и отговорността за качеството на доставяната електроенергия - напрежение, непрекъснатост и т.н.

Както вече е известно, от 1 април 2016 година да се включат в свободния пазар на електроенергия получиха възможност и малките фирми, и битовите абонати. За домакинствата обаче на този етап е по-изгодно да са на регулирания пазар. Предстои да се разработят защити за социално слабите, след което ще се въведе пълна либерализация на цената на тока.

В момента у нас действа системата "Ден напред". Свободната ни енергийна борса обаче вече има договор с водещия в Европа енергиен пазарен оператор - Nord Pool, за създаване у нас на платформата „В рамките на деня“.

Първият етап - "Ден напред", също беше съвместна разработка. Предвижда се борсовият пазар „В рамките на деня“ да стартира  в края на тази година. С тази стъпка българският пазар ще може да се присъедини към общия европейски енергиен пазар.



Водени от изгодата от пазарните принципи, от Асоциацията на организациите на българските работодатели в открито писмо поискаха ускоряване на реформата за прилагането им, включително и за природния газ. От Асоциацията смятат, че има някои несъвършенства в практиката и ги посочват за изчистване. Писмото е до премиера, енергийния министър и медиите.

Намалението на цената на тока идва като на всеки свободен пазар - от голямата конкуренция между многото доставчици на ток. Освен по-ниската цена, те предлагат и редица улеснения, и безплатни услуги. 

ЕлБонус предлага комбиниран договор - да получавате обща фактура за получения ток и за мрежовите услуги, вместо да се занимавате да плащате на две места. В индивидуалния договор ще можете да отразите условия, които отговарят на нуждите ви цена, период, начин на плащане.

Цената ще е фиксирана, няма да се променя при поскъпване в страната, разликата ще е за сметка на търговеца.

Самото сключване на договора е по много опростена процедура - изпращате заявка, получавате оферта, ако се договорите, заверявате пълномощно и от ЕлБонус идват да подпишете договора.


Пълномощното е, защото от доставчика поемат цялата процедура по излизането ви от регулирания пазар и включването ви на свободния. Ако желаете, може да ви попълнят необходимите документи, а вие да ги внесете в съответното ЕРП, към което сте присъединени. Консултациите и регистрацията на свободния пазар на електрическа енергия са напълно безплатно за клиентите на дружеството.

Изгодата е ясна, вие решавате!


 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ