20 Април 2024събота09:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Спечелете пари в брой, помогнете за чист въздух!

/ брой: 98

visibility 245

Заради мръсния въздух, близо милион българи страдат от белодробни проблеми, а 500 хиляди от тях са с хронично обструктивни белодробни болести. 150 000 от заболелите са деца, 300 000 страдат от астма. Тези тревожни факти изнесе наскоро проф. Коста Костов, началник на клиниката по белодробни болести във Военномедицинската академия.

 

Причините за замърсяването на въздуха са различни, но безспорно една от основните е промишлеността. А знаете ли колко вредни емисии на СО2 в атмосферата се избягват от използването на рециклирани отпадъци? 200 милиона тона годишно само в ЕС! 200 милиона тона СО2 годишно, които няма да дишаме!

 

С използването на рециклирани отпадъци се намалява значително енергията, която се използва за направата на един тон материал, а от там - и вредните въглеродни емисии. Преработката на метални отпадъци за получаването на нови метални продукти при алуминия например спестява 95% от енергията. При медта процентите са 85, при стоманата - до 74, а при оловото - 60%!

 

На този фон и домакинствата, макар и далеч по-малко спрямо предприятията, могат да дадат своя принос за опазването на природата. Затова у нас /и в ЕС, и в целия цивилизован свят/ са създадени мрежи за изкупуване на отпадъци от населението.

 


 

Норд холдинг например изкупува от битовия сектор най-различни метални отпадъци, включително и коли за скрап. За колите Норд холдинг  плаща в брой до 1000 лева, извозва ги и издава удостоверение за дерегистрация от КАТ.

 

Всъщност битовият сектор сам по себе си генерира доста отпадъци. Да вземем например излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване - стари хладилници, печки, перални, компютри, монитори, телевизори, каква ли не черна и бяла техника, батерии, акумулатори... 

 

Огромна маса, която, ако се събере на едно място, ще се разпростре колкото голям град, а вероятно и градове. Но не е само това. Тези отпадъци съдържат опасни елементи, които по-пряко или по-косвено - чрез отравяне на природата, поразяват и човешкото здраве.

 


 

Може да не сте се замисляли, но дори "нищо и никаквите" батерии могат да бъдат опасни за природата. В тях има тежки метали - олово, никел, живак, кадмий, протичат химически реакции. Изхвърлени на битово сметище, от механични увреждания на опаковката тези метали могат да попаднат в почвата и да се просмучат до подпочвените води.

 

Не става бързо, но с времето вредите се натрупват и са големи - тровят се питейни източници, замърсява се реколтата, унищожава се живота в реки, морета и океани. Това прави особено важно събирането им, правилното съхранение и преработка.

 

Оползотворяването на вторичните суровини има и друг аспект. Използват се по-малко природни ресурси за суровини - например руди за извличането на нови метали. Едва ли някой трябва да бъде убеждаван, че това е важно - за по-ограничената намеса на човека в екосистемите. В края на краищата природните ресурси не са неизчерпаеми, а и нарушаването на екосистемите води до катаклизми.

 

В този смисъл могат да се дадат различни примери. Преработката на един тон пластмасови отпадъци, да речем, ще спести 2,2 тона нефт; преработката на 1 тон стъклени отпадъци спестява 200 кг мазут, 720 кг кварцов пясък, 300 кг калцирана сода, 180 кг калциев окис.

 

Накратко - погрижете се и вие за природата, ще спечелите пари в брой!

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ