25 Април 2024четвъртък17:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Какво да направим при болки в гърба и кръста

/ брой: 98

visibility 891

Болките в гърба или кръста са често срещани. В една или друга степен и вид те засягат около 80 на сто от хората. Обикновено започват да се появяват след 30-годишна възраст, свързано със структурни изменения на скелета и гръбначния стълб. Поради обездвижения начин на живот обаче, могат да се появят и по-рано.


Преките причини за болки в гърба или кръста могат да бъдат различни. Това са например травми при физическа дейност или спортуване - "сецване" при вдигане на нещо тежко, или рязко навеждане напред или назад, или извиване на тялото, разтежение на мускулите и връзките на гръбнака, мускулно претоварване.

Причините могат да се крият и в естеството на работата ви - продължително време в непроменяна поза, наведени над бюрото или компютъра, или изправени до поточна лента или машина, при което правите слаби и еднообразни движения. При шофьорите, особено професионалните, също има риск заради честото каране на дълги разстояния в непроменена позиция.

Фактът, че причините може да са различни, само засилва необходимостта да се консултирате с лекар, ако тези болки се появят. Защото може да отшумят, но да е временно и да подсказват за начало на сериозно заболяване. Което, ако не се обърне внимание навреме, да доведе до сковаващи болки и оперативна намеса.


Ако лекарите ви изпишат  лечение на болки в гърба и кръста, консултирайте се може ли да използвате за упражнения  инверсна лежанка Тийтър, САЩ. Тези лежанки са много полезни за успешно лечение на стеноза и борбата с дискова херния. Популярна е и инверсна лежанка Ембер, Китай.

 

Принципът на инверсната терапия е, че освобождава напрежението в гръбнака, способства за възстановяването на дисковете без усилия от ваша страна. Достатъчни са само по 5-7 минути на ден вкъщи. Освобождаването на напрежението, докато си лежите, започва още от ъгъл, по-малък от 20 градуса. Пълна декомпресия пък се получава при 60-градусов наклон. А ако решите, може и да висите с главата надолу, което дава свобода на движенията.

 

Трябва обаче да разберете от лекарите дали нямате заболяване, при което е противопоказно за вас да лежите под ъгъл с главата напред или да висите с главата надолу. Ако може да правите упражнения с лежанките - възползвайте се.

Като говорим за болки в гърба и кръста, трябва да знаем, че те действат и психически. Могат да станат толкова остри и сковаващи, че човек да не може да върши елементарните всекидневни дейности.

 

Има случаи, когато на хората часове на ред са им нужни процедури - например обливане с гореща вода, за да започнат деня си. Така се ограничават социалните им контакти, те не могат да бъдат пълноценни на работа, лишават се от активността на останалите в града или сред природата. Това подтиска психиката, смазва самочувствието, човек лесно може да изпадне в депресия.

   

Затова е добре да знаем два съществени риска, които могат да ни доведат до тия болки и още докато сме здрави, да си ги спестим. Тези рискове днес са масово срещани при хората у нас. Един от тях е наднорменото тегло. Освен че е свързано със сърдечно-съдовите и ред други заболявания, то натоварва гръбначния стълб, напряга го, особено в долната част. Другият висок риск са цигарите - те повишават дегенерацията на тъканите.

Затова потърсете лекар, помогнете си и сами!

 

 

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 364

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 294

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ