20 Април 2024събота00:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Три жалби срещу поръчката за тол системата

В изключително краткия срок за кандидатстване 6 компании подали документи. Според Нанков 24 часа стигат за оферта в поръчка за 200 млн. лв.

/ брой: 97

автор:Дума

visibility 39

Въпреки изключително краткия срок - само един ден, който даде Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за кандидатстване за тол системата, в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) бяха внесени три жалби срещу процедурата. Същевременно до крайния срок петък в АПИ са внесени шест оферти. Според министъра на регионалното развитие Николай Нанков 24 часа е достатъчен срок за подаване на офертите, тъй като търгът продължава година и 45 дни. АПИ планира днес да обяви подробности за внесените оферти. Имената на компаниите, внесли предложения, засега не са известни.
Пътната агенция възобнови спряната в четвъртък следобед обществена поръчка, а крайният срок за подаване на офертите бе на следващия ден, петък 19 май. Процедурата е за възлагане на поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т. Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца. Индикативната й стойност е 200 млн. лева без ДДС.
В КЗК има подадени три жалби срещу решението за възобновяване на търга за тол системата, най-вероятно заради изключително краткия срок за кандидатстване. Текстовете на жалбите не бяха публикувани на сайта на КЗК. Едната жалба е на унгарската компания "Ерба 96" ООД, която не за първи път оспорва процедурата. Втората е на компанията "Алтима България" ЕООД. Тя подава жалба за втори път, като първият път, в който атакува обществената поръчка, беше в началото на тази година. Третата жалба е от чешката фирма "Толлнет". По информация на capital.bg трите жалби, подадени в петък, са отхвърлени от КЗК. От сайта на комисията става ясно, че до вчера няма други постъпили жалби.
Търгът за тол системата беше обявен през април миналата година и е с индикативен бюджет 200 млн. лева. Оттогава досега процедурата е спирана 8-9 пъти заради жалби. Министърът на регионалното развитие Николай Нанков коментира темата в петък в Народното събрание така: "Интереси, лоби, тол системата ще подобри борбата с контрабандата, тя ще е свързана със системите на НАП и на МВР."


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ