20 Април 2024събота18:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ердоган пак оглави ПСР

Бившият турски президент Абдуллах Гюл, който е един от тримата основатели на партията, отказа да присъства на извънредния конгрес

/ брой: 97

автор:Дума

visibility 17

Президентът на Турция Реджеп Ердоган отново стана председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) след 3-годишно прекъсване, след като бе избран на този пост на извънреден партиен конгрес вчера. Досега по конституция държавният глава трябваше да бъде надпартиен, но с приетите на референдума през април промени се откри път за запазване на партийната принадлежност от президента.
Като лидер на ПСР Ердоган ще бъде ръководител на парламентарната група на партията и ще говори пред депутатите на седмичните заседания в парламента.
При пристигането си на конгреса Ердоган обеща да даде категоричен отговор на всички спекулации по отношение на него и на ПСР чрез резултатите от гласуването на следващите избори.
На конгреса бяха одобрени промени в устава на управляващата партия, съобщи говорителят на ПСР Хаяти Язъджъ. Една от основните промени е, въвеждането на  длъжността заместник-председател, която се поема от досегашния лидер на ПСР, премиера Бинали Йълдъръм. Според устава Ердоган ще определя и одобрява назначенията на кадрите в централния комитет на ПСР, а Йълдъръм ще отговаря за изпълнението на задачите и при отсъствието на Ердоган ще изпълнява председателските функции.
Обявен бе и новият план за действие на партията за изборите през 2019 г. Друг важен аспект на конгреса бе очакваното разместване на управлението и кабинета на партията.
Бившият президент на Турция Абдуллах Гюл не участва в извънредния конгрес на ПСР. Гюл е един от тримата основатели на партията заедно с настоящия президент Ердоган и Бюлент Арънч. Той бе сред поканените гости, но според близки до управляващата ПСР среди Гюл отказал да присъства на конгреса.
На събитието присъстваха над 60 000 души от 81 провинции на южната ни съседка. Този внушителен брой според анализатори ще послужи като доказателство, че партия, народ и държава, ръководени от Ердоган, са едно, пише БГНЕС.
Цялостната промяна на турското общество, която започна Ердоган преди 10 години, не засяга само светската държава и нейните институции. Тя вече е пуснала дълбоки корени в сърцата и съзнанието на много турци. Доказателство за това са облеклото на хората, присъстващи на конгреса – османски падишах, фесове за мъжете и забрадки за жените. Нещо, което само преди 15 години беше нечувано и едва ли можехме да си представим, коментира БГНЕС.
В навечерието на конгреса основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) взе решение на 20 май да не изпраща свои представители като гости на най-висшия форум на управляващата формация. Зам. генералният председател и говорител на НРП Бюлент Тезджан обясни това с категоричната позиция, че "опозицията няма как да участва в конгрес, който очевидно и брутално нарушава конституцията".
Същевременно в Турция се проведоха 41 областни партийни конференции на Партията на националистическото движение (ПНД). Това е уникален случай за едновременни партийни конференции в толкова много области - на практика повече от половината от всички области в страната, съобщи информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Поводът за тази мода е новият етап, в който навлиза югоизточната ни съседка след референдума от 16 април. Очакванията в средите на турските националисти са за намиране на една по-различна формула за сътрудничеството с управляващата ПСР, след като самите конституционни промени станаха факт благодарение именно на тяхната подкрепа. В този аспект се предвижда областните структури на ПНД да се реформират точно съобразно посланията и изискванията на започналия нов период в развитието на Турция, уточни ДХА.

БГНЕС

След 3 години Ердоган си върна партийното лидерство


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ