27 Април 2024събота03:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

МОН даде 10 награди "Питагор" за научни постижения

/ брой: 97

автор:Дума

visibility 2048

Девет награди "Питагор" за постижения в науката и една поощрителна присъди МОН за тази година. Жури, чиито членове са миналогодишните носители на наградата, избра призьорите сред 41 постъпили предложения. Министър Красимир Вълчев връчи Голямата награда "Питагор" за млад учен на гл. ас. Теодора Чамова от Медицинския университет в София, специалист по нервни болести, както и на ас. Кирил Христов от ядрения институт на БАН. Всеки от тях получи специалната статуетка "Питагор" и 11 000 лв. Научните постижения на Чамова са свързани с генетиката на нервнодегенеративните заболявания на централната, периферната нервна система и мускулите. За последните три години тя има 19 публикации в издания с импакт-фактор, цитирани 107 пъти. Д-р Христов се занимава с теория на елементарните частици, с квантова теория на полето, т.нар. струна теория и теория на "черните дупки". Има 18 статии в реферирани списания, цитирани 264 пъти, вкл. една, която създава ново направление в теоретичната физика на "черните дупки" и квантовата гравитация. Журито присъди и поощрителна награда за млад учен в областта на социалните и хуманитарните науки на гл. ас. д-р Благовеста Николова. Тя получи грамота, плакет и парична награда от 2000 лв.
Наградите за постижения по научни области бяха дадени главно на химици и медици, като двама от тях взеха приз в категорията "природни и инженерни науки". Не е имало номинации в областта на хуманитаристиката и социалните науки. Не бе присъдена и Голямата награда "Питагор" за цялостен принос в науката. Новост бе това, че за първи път от учредяването на "Питагор" през 2009 г. официалната церемония се състоя във фоайето на Софийския университет, а не в скъп ресторант с наемане на шоумени, певци, кетъринг и прочее екстри. За сметка на това пък наградният фонд е увеличен съществено. А за малка почерпка след тържеството се погрижиха ученици от професионалната гимназия в Своге, в чиито програми влизат производството на сладкарски изделия, кетъринг и обслужване на ресторанти.
Двамата наградени в категорията за утвърден учен в природните и инженерните науки са проф. дхн Тодор Дудев от Факултета по химия и фармация на СУ и проф. дхн инж. Иво Грабчев от МУ-София. В областта на здравето и медицинските науки бе награден доц. Андрей Чорбанов, който работи в сферата на експерименталната и приложната имунология. Той е първият учен, който получава "Питагор" за втори път. За успешен ръководител на международни проекти призът отиде при доц. Цанко Гечев, директор на новосъздадения по програма "Хоризонт 2020" Център за растителна системна биология и биотехнология в Пловдив. Като научен колектив с успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати бе отличен колектив от Института по механика на БАН с ръководител проф. Костадин Костадинов. А наградата за значим принос на наш, работещ в чужбина, взе проф. дфзн Сергей Петков от Висшата международна школа за авангардни изследвания в италианския град Триест.
Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи наградата за фирма с най-много инвестиции в изследователска и развойна дейност на "АЛЕКС-1977" ЕООД. Президент на фирмата е д-р инж. Александър Долашки, гл. асистент в Института по органична химия на БАН, син на проф. Долашка от същия институт. Всички отличени получиха плакети и парични награди от 8000 лв.


Министър Вълчев връчва наградите на Теодора Чамова и Кирил Христов


Призьорите

Снимки Благовеста Цветкова

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ