25 Април 2024четвъртък20:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Веска Ненчева:

Карловци са заложници на безотговорно ръководене на болницата

Вече пета година ставаме свидетели на бавното и методично унищожаване на едно здравно заведение, като се спекулира с обществените очаквания, твърди народният представител от "БСП за България"

/ брой: 97

автор:Юлия Кулинска

visibility 31

Веска Ненчева e родена през 1974 г. Завършила е българска филология и медиазнание в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". 12 години е била преподавател по български език и литература в СУ "Христо Проданов" в Пловдив.
Член е на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса. Била е общински съветник два мандата в ОбС Карлово. Народен представител в 44-то НС. Член на Комисията по образование и наука и на Комисията по политиките за българите в чужбина.

"Активната гражданска позиция, която всеки от нас трябва да отстоява, ни превръща от съзерцатели в активни участници в процесите около нас"

- Г-жо Ненчева, жителите на Карлово продължават да се вълнуват от съдбата на МБАЛ "Д-р Киро Попов" в града. Още преди две години вие,  съветниците от БСП, сте настоявали за извънредна сесия, на която да бъде обсъдено състоянието на здравното заведение. Какво е то сега и от какво е продиктувана загрижеността на социалистите?
- В началото на изминалата седмица присъствах на среща в Карлово с основна тема състоянието на МБАЛ" Д-р Киро Попов". За спешно свикване на такава среща и извънредна сесия, посветена на общинското здравеопазване, общинските съветници от БСП в ОбС Карлово, в която група бях и аз, алармирахме от началото на своя мандат през 2015г. Усилията ни да обърнем внимание на задълбочаващата се кадрова криза първо в хирургичното отделение, която е плод от водената политика на управление на болницата, бяха неглижирани от местната администрация и управителя.
 В началото на миналата седмица се събра работната група, в която влизат кметът на Карлово, зам.-кметове, експерти, общински съветници. На нея бяха изслушани антикризисни мерки за спасяване на общинското дружество, предложени от управителя на болницата д-р Пелев.
Според мен е наложително да се чуят и други компетентни мнения по дадените предложения. Всяко  прибързано отношение е по-скоро сигнал за нерешаване на проблема или спекулиране с обществените очаквания. За това в следващите дни проведох няколко срещи със специалисти, пряко ангажирани със здравеопазването - управители на други общински болници, лекари и медицински сестри.
- Какви са предложенията на управителя на болницата за излизане от кризата?
- Ще се концентрирам само върху две от предложените мерки от страна на управителя на карловската болница, които така и не намериха място в публичното говорене до момента. Той предлага хирургичното отделение да бъде отдадено под наем като първа стъпка поради невъзможността да бъдат назначени хирурзи по договор, както и оптимизиране на персонала на здравното заведение.
- Кои са въпросите, на които вие чакате конкретни отговори?
- В процеса на разговорите по време на срещите възникнаха няколко основни въпроса, които имат нужда от ясен и категоричен отговор от страна на управителя. Къде ще отиват парите от клиничните пътеки на така отдаденото под наем хирургично отделение за извършените хирургични дейности? Месечният наем от хирургичното отделение, който ще получава болницата, няма ли да бъде  в пъти по-нисък от приходите, които ще получава хирургично отделение от дейности за месеца?
Ако наемателят бъде от друга болница, както беше коментирано на срещата, къде ще бъдат предимно хоспитализирани пациентите - в хирургичното отделение в Карлово или на километри от града ни? 
Ще се превърне ли в практика всяко следващо неработещо отделение, поради продължаващото напускане на кадри, да се дава под наем?
Как ще подейства пренасочването на персонала от едно отделение в друго - мотивиращо или демотивиращо да остане да работи в болницата?
Каква ще бъде категоричната позиция за стимулиране на работата на средния сестрински персонал?
И това са само част от въпросите, които възникват, включително и сред хората от района, които ползват здравните услуги на болницата. Тези въпроси трябва да имат бърз отговор, защото недоверието и несигурността, породени в последните години от недоброто управление на болницата, задълбочават още повече съмненията на хората в декларираните намерения да се стабилизира МБАЛ "Д-р Киро Попов".
- Какво следва да се направи от страна на управата й и на местната власт, за да се реши съдбата на болницата?
- Антикризисните мерки, предложени от управителя на болницата, трябва да бъдат внесени за решение от ОбС в Карлово. Ето защо смятам, че проблемът се нуждае от по-широка обществена дискусия, която да представи и други възможности за спасяване на общинската болница. 
А общинските съветници трябва да потърсят по-широка представителност на своето решение и дори възможности за допитване до всички жители на нашата община чрез местен референдум.
- Какви са основните проблеми, които стоят за решаване пред жителите на Карлово?
- Проблеми имат както жителите на общинския център, така и жителите на останалите населени места в общината ни. Основните са свързани с ниските доходи на хората. Ниски са възнагражденията в образованието, в сектор "Сигурност" - военнослужещи, полиция и много други. Въпреки че районът ни е с нисък процент на безработица благодарение на оздравителната програма за ВМЗ и стабилизирането на другото държавно предприятие - Интендантско обслужване в  Калофер, през управлението на правителството на Пламен Орешарски. Съвсем скоро разбрах, че  интендантско отново има огромни проблеми, свързани със заплащането на работещите и намирането на поръчки.  
На 10 април т.г. проведох среща с кметовете от 26-те населени места в община Карлово. Основните проблеми, пред които са изправени, са свързани с несправедливото и ненавременно изплащане на средствата за населените места, определени от общинския бюджет.
Разбира се, всяко населено място има свои конкретни проблеми. Един такъв е запазването на  ОУ "Христо Ботев" - гр. Калофер, чрез преобразуване с решение на МОН. Следващ проблем е свързан с дотация на транспортните разходи на учениците над 16 г. Нерешен проблем от дълги години е и опазването на селскостопанската продукция в землищата на населените места в района.
Излагането на тези проблеми и адекватната помощ за решаването им, налага тези срещи да бъдат регулярни, това беше и предложението на кметовете, което приех. Предстои ми и обявяването на редовни приемни в населените места и общинския център.
- Каква е вашата оценка за управлението на кмета Емил Кабаиванов от РБ-ГЕРБ?
- Еднозначен отговор на този въпрос не може да бъде даден, защото г-н Кабаиванов е втори пореден мандат кмет на община Карлово. Каква оценка да дам за управление, позволяващо повече от пет години хората от района да стават заложници на безспорно безотговорно ръководене на МБАЛ "Д-р Киро Попов"? Така всички ние ставаме свидетели на бавното и методично унищожаване на болницата, лишавайки ни от възможността за полагащото ни се достъпно здравеопазване. 
- Какви са вашите приоритети като народен представител от Карлово?
- Моите приоритети бяха обявени още в предизборната кампания и те остават такива по време на целия ми мандат. Свързани са със заплащането в образованието и силното присъствие на българските ни традиции в учебните образователни програми.
Възможност за разгръщане чрез финансиране на дейността на читалищата, огнища на българщината.
Запазването  на болниците в района. Разкриване на здравни кабинети в училищата. Повече екипи за спешна помощ, обслужващи района ни.
Запазване и развитие на ВМЗ-Сопот и Интендантско обслужване-Калофер, като държавни предприятия и подкрепа на местния бизнес.
Увеличаване на възнагражденията на военнослужещите в 61-ва Стрямска механизирана бригада и гарантиране на социалните им придобивки.
Смятам, че активната гражданска позиция, която всеки от нас трябва да отстоява, ни превръща от съзерцатели в активни участници в процесите, които  се случват около нас.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ