17 Април 2024сряда02:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Доматите пазят стомаха от рак

Някои учени все още са с "едно наум" за ликопена, смятат го за прехвален

/ брой: 96

автор:Аида Паникян

visibility 966

Целият домат възпрепятства растежа на ракови клетки в стомаха. До този извод са стигнали учени. В ДУМА по-рано е писано за различни проучвания, които доказват, че ликопенът в домата пази от рак. Настоящото проучване, публикувано в "Journal of Cellular Physiology", показва, че целият домат има антитуморен ефект, а не само ликопенът, коментира Даниела Бароне, изследовател в Центъра за изследване на онкологията на Mercogliano (CROM) и един от авторите на изследването, в което участва и Летиция Цито от изследователската група на Националния институт по рака в Неапол. Проучването е координирано от проф. Антонио Джордано, директор на Института по молекулярна медицина във Филаделфия, САЩ.
Учените анализирали екстракти от два сорта домати от Южна Италия - San Marzano и Corbarino, за тяхната способност да се справят с различни неопластични характеристики на клетъчните линии на рак на стомаха и установили, че тези растения са способни да инхибират растежа и клонирането на злокачествените клетки. "Лечението с целия доматен екстракт засяга ключовите процеси в клетките, които възпрепятстват тяхната миграционна способност, арестувайки клетъчния цикъл чрез модулирането на протеини от семейството на ретинобластома и специфични инхибитори на клетъчния цикъл, и в крайна сметка индуцира смъртта на раковите клетки чрез апоптоза", коментира проф. Джордано. Учените се надяват, че резултатите от проучванията им ще проправят пътя за бъдещи изследвания, целящи да приложат навици за начин на живот не само за превенция, но и като подкрепа за конвенционалните терапии при рак на стомаха.
Ракът на стомаха е четвъртият най-разпространен вид рак по света и е свързан с генетични причини, инфекция с хеликобактер пилори (Helicobacter pylori) и хранителни навици, като консумация на пушена и солена храна.
Доматите се консумират по цял свят и са в основата на средиземноморската диета, за която се смята, че намалява риска от рак. Различни компоненти на домати също са анализирани за тяхната способност да противодействат на растежа на тумори в експерименталните системи, макар че малко проучвания са анализирали ефектите на целия домат.
ДУМА припомня, че преди няколко години експерти от Американската агенция по лекарствата (FDA) заявиха, че твърденията за способността на ликопена, който придава червения цвят на доматите, да намалява риска от онкологични заболявания в много отношения са необосновани откъм научни доказателства. Тогава мнението на експертите бе, че наличието на противоракови свойства в пресните домати с много условности може да се признае само за 4 онкоболести - рак на простатата, на яйчниците, на стомаха и на задстомашната жлеза. Специалистите от агенцията разгледали данните от 145 научни изследвания, посветени на влиянието на доматите, и по-специално на ликопена върху риска от рак. 81 изследвания, посветени на биологичните добавки с ликопен, били изключени поради липса на научни критерии. От останалите 64 изследвания, подложени на специален анализ, били отсети 25. Именно въз основа на тях учените стигат до извода, че доматите намаляват риска само при посочените четири вида онкологични заболявания. Нещо повече: според Едуард Джованучи (Edward Giovannucci) слабата връзка между риска от рак на простатата и употребата на домати, открита през последните години, е свързана с усъвършенстването на диагностичните методи на това заболяване.

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ