28 Март 2024четвъртък23:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Роден край

Вестителят на свободата

/ брой: 96

автор:Дума

visibility 237

Една от най-големите забележителности на Враца, живописно раздиплила се в подножието на легендарния Балкан, заедно с пролома Вратцата и паметниците на войводата Христо Ботев и светеца Софроний Врачански, е издигнатата над височината на града скулптурна композиция на "Вестителят на свободата".
...Тръби войнишката тръба. Всеки неделен и празничен ден, точно в 12,30 часа, от каменния рид на Калето до туристическата хижа ни сепват тържествени звуци на войнишка тръба. Те отекват над шумния и озарен от слънчева светлина или потънал в мъгливи селения град, напомнят, че от това място на височините на легендарната планина е даден сигналът за освобождението на Враца от турското петвековно робство.
Изминалите дълги години и драматичното време не са заличили спомена за онзи знаменателен ден - 10 ноември 1877 г. Тогава драгуни и гренадири влезли като освободители в града и след кратък ръкопашен бой го освободили от потисничеството. От това паметно и историческо място войник, яхнал бял кон, с медните звуци на тръба възвестил края на петвековното робство. Тържествено биели църковните камбани. Хората излезли на улиците и площадите, като посрещнали освободителите с цветя, хляб и сол. Лебгвардейският полк се предвождал от напетия ген. Леонов, на когото врачани подали ключа на града. По "пътя на свободата" от ботевградското село Новачене при сражения с неприятеля и кървавите атаки и стълкновения загинали пропорчиците Михаил Данилевски, Николай Веренски и Дмитрий Назимов. И тримата били погребани при особена тържественост и скръбна обстановка в най-личната Възнесенска църква в богатия квартал на Враца.
На Калето преди няколко десетилетия бе издигнат величествен и забележителен мемориален паметник, който тукашните поселници нарекоха "Вестителя на свободата". Той е дело на родения във Врачанския край скулптор Владимир Цветков. Във военния музей в Ленинград, сега Петербург, бе поставен паметен знак с автентичния сигнал на безименния руски войник. Записан на магнетофонна лента, той ще се запази за поколенията. След проучвания се установи името на тръбача - казака Петлак. Край паметника на Калето лежат в общ гроб тленните останки на загиналите руски офицери, освободители на града. На гранитни плочи са изписани имената им.
При откриването на мемориала на 10 ноември 1967 г. във вълнуващо слово прозвучаха думите: "...Слушайте, слушайте, слушайте! Точно преди девет десетилетия на този ден сърцатите руски орли от Втора лебгвардейска кавалерийска дивизия под командването на генерал-майор Николай Степанович Леонов освободиха нашия град от отоманско иго..."
Историята, тази най-страстна и ревнива пазителка на времето, е съхранила и запазила незабравими неща от онова време. Споменава се, че преди повече от столетие в писмо до коменданта на града полк. Кетхудов врачани изразили своята сърдечна любов и признателност с думите: "Да живее целият руски народ, който не пощади кръвта си за нашето избавление..."
Всяка година на 3 март от Калето се разнасят пламенните и тържествени звуци на тръбача от паметника на "Вестителя на свободата". Те звучат и в неделни, и в празнични дни във Враца - град като Балкана, древен и млад.



 "Вестителят на свободата" над Враца

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ