Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Септември 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

Медии

АЕЖ въстана срещу Вежди Рашидов

Организацията не смята за подходящ избора му начело на парламентарната медийна комисия

Павлета Давидова

19. Май 2017 , брой: 96   515   0Избирането на народния представител Вежди Рашидов начело на парламентарната комисия по културата и медиите е лош сигнал за медийния сектор в България, заявяват в своя позиция от Асоциацията на европейските журналисти - България. Организацията припомня скандала, породен от писмо на бившия културен министър до БНТ, излъчено в ефира й през юли м.г. Тогава Рашидов недоволстваше от критиките към опазването на културното наследство, изразени от експерти в "Денят започва с култура". Той се обърна към водещия Георги Ангелов с думите: "Съветвам го да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата".
"В качеството си на министър на културата Рашидов прекрачи недопустима граница, като си позволи да дава напътствия на журналиста от Българската национална телевизия Георги Ангелов какво да бъде отношението му към държавните институции, обвързвайки въпроса с този за заплащането му. Този директен политически натиск и опит за сплашване не само на конкретния журналист, но и на всички негови колеги бе осъществен посредством официално право на отговор до БНТ. Тази публичност бе ясно доказателство, че министърът се чувства недосегаем и не се притеснява от реакцията на обществото. Това бе потвърдено и от отказа му да подаде оставка след избухването на скандала", припомнят от АЕЖ.
В позицията се припомня и друг медиен скандал, в който бе замесен Рашидов - отпускането на публични средства по комуникационната стратегия за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС на избрани по неясни критерии медии и чрез дружества, свързани с роднини на министъра и други членове на кабинета. "Неясни бяха и критериите, по които Министерството на културата избра десетима журналисти, които да командирова до Париж във връзка с изложба в Лувъра през 2015 г. Признанието на Рашидов "Аз съм ги повикал (журналистите - б.а.) не да ми създават скандали" навежда на съмнения за купуване на медиен комфорт", заявяват от АЕЖ.
От журналистическата организация са категорични, че изборът на Рашидов начело на парламентарната културна и медийна комисия е лош знак, особено в момент, в който ЕС е изправен пред "предизвикателството на масирана антиевропейска пропаганда и фалшивите новини". Според тях личност със спорна репутация не бива да е начело на този пост. От АЕЖ припомнят, че сред депутатите в 44-то Народно събрание и сред членовете комисията присъстват утвърдени журналисти, които вероятно биха могли да допринесат за подобряването на медийната среда в България, ако оглавят ресорната комисия.

 

 

България

 • Румен Радев препоръча на Борисов да не чете нелепици от хвърчащи листчета
  20. Септември 2017 184
  158
  0

  Управляващото мнозинство направи пореден ход, с който увеличи шансовете на американците да пробутат на България любимите на ГЕРБ Ф-16. Временната парламентарна комисия за проучване на избора за купуване на нови изтребители предлага да започнем отначало преговорите и набирането на оферти да започнат отначало.
  От Ню Йорк Румен Радев посъветва...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"