28 Март 2024четвъртък18:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Медии

АЕЖ въстана срещу Вежди Рашидов

Организацията не смята за подходящ избора му начело на парламентарната медийна комисия

/ брой: 96

автор:Павлета Давидова

visibility 21

Избирането на народния представител Вежди Рашидов начело на парламентарната комисия по културата и медиите е лош сигнал за медийния сектор в България, заявяват в своя позиция от Асоциацията на европейските журналисти - България. Организацията припомня скандала, породен от писмо на бившия културен министър до БНТ, излъчено в ефира й през юли м.г. Тогава Рашидов недоволстваше от критиките към опазването на културното наследство, изразени от експерти в "Денят започва с култура". Той се обърна към водещия Георги Ангелов с думите: "Съветвам го да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата".
"В качеството си на министър на културата Рашидов прекрачи недопустима граница, като си позволи да дава напътствия на журналиста от Българската национална телевизия Георги Ангелов какво да бъде отношението му към държавните институции, обвързвайки въпроса с този за заплащането му. Този директен политически натиск и опит за сплашване не само на конкретния журналист, но и на всички негови колеги бе осъществен посредством официално право на отговор до БНТ. Тази публичност бе ясно доказателство, че министърът се чувства недосегаем и не се притеснява от реакцията на обществото. Това бе потвърдено и от отказа му да подаде оставка след избухването на скандала", припомнят от АЕЖ.
В позицията се припомня и друг медиен скандал, в който бе замесен Рашидов - отпускането на публични средства по комуникационната стратегия за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС на избрани по неясни критерии медии и чрез дружества, свързани с роднини на министъра и други членове на кабинета. "Неясни бяха и критериите, по които Министерството на културата избра десетима журналисти, които да командирова до Париж във връзка с изложба в Лувъра през 2015 г. Признанието на Рашидов "Аз съм ги повикал (журналистите - б.а.) не да ми създават скандали" навежда на съмнения за купуване на медиен комфорт", заявяват от АЕЖ.
От журналистическата организация са категорични, че изборът на Рашидов начело на парламентарната културна и медийна комисия е лош знак, особено в момент, в който ЕС е изправен пред "предизвикателството на масирана антиевропейска пропаганда и фалшивите новини". Според тях личност със спорна репутация не бива да е начело на този пост. От АЕЖ припомнят, че сред депутатите в 44-то Народно събрание и сред членовете комисията присъстват утвърдени журналисти, които вероятно биха могли да допринесат за подобряването на медийната среда в България, ако оглавят ресорната комисия.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 278

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 297

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ