Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

България

Медии

Раздадоха наградите "Радостина Константинова" за разследваща журналистика

Павлета Давидова

19. Май 2017 , брой: 96   324   0Голямата награда за разследваща журналистика на фондация "Радостина Константинова" тази година бе разделена на две. Отличие имаше за Тина Ивайлова от Нова телевизия и колегата и от bTV Стоян Георгиев. Ивайлова спечели благодарение на  разработката "Ало мафията", посветена на телефонните измами, а Георгиев  - с разследване за имотната мафия и незащитената въпреки законите частна собственост. На церемонията беше връчена и годишната студентска стипендия от 1000 лв., отпускана от фондацията - тя отива при третокурсника от ФЖМК на Софийския университет Благовест Илиев.
Журито присъди още три награди - на Мина Петрова от БНТ за условията на труд в шивашката промишленост, на Димитър Стоянов от сайта "Биволъ" за рзследването "Има ли чадър за фамилията Мондешки в Троян?", и на Димитър Събев от сайта "Бодил" за разследването "Как Големо село осъди България", посветено за ТЕЦ "Бобов дол". Тази година председател на журито бе Люба Ризова, а в него влизат журналистите Светла Петрова, Добрина Чешмеджиева, Къдринка Къдринова, Иван Бакалов, Михаил Вешим, Милко Петров, Валери Тодоров и Стойко Тонев.
Макар да не получиха награди, още двама журналисти получиха похвала от Ризова - Николай Драганов за статията му "Офшорките - черната дупка на световната икономика, която никой не иска да запуши" и Филип Буров за публикацията му "Медийната битка за Алепо".
Млади актьори от Народния театър прочетоха публикации на Константинова от зората на демокрацията - за разграбването, политическата неискреност, подмяната на ценности, прегрупирането под актуалния и днес лозунг "Победителите не ги съдят".
От 2011 г. фондацията в памет на Радостина Константинова организира ежегодно конкурси за разследваща журналистика. Осигурява и стипендии за студенти по журналистика с високи постижения, както и стажове за млади колеги в англоезичното издание "Тразишън онлайн".


Стоян Георгиев                                                                                       Тина Ивайлова

 

 

България

 • Най-много свещеници липсват във Видинско и Врачанско
  25. Септември 2017 187
  95
  0

  Свещениците бягат зад граница заради ниски заплати. За това алармира отец Никола Ризов, председател на Синдиката на свещено и църковно служителите към КТ "Подкрепа". Млад свещеник в България започва работа на минимална заплата и през годините тя се увеличава единствено с добавката за клас прослужено време.
  Именно ниското заплащане е сред причините за намаляващите кандидати за...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"