20 Април 2024събота18:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Европейска "Нощ на музеите" с вход свободен

Очаква се над 50 института в София да посрещнат хиляди посетители в събота

/ брой: 96

автор:Дума

visibility 11

XIII издание на Европейската "Нощ на музеите" ще се състои на 20 май, събота, научи ДУМА от МК. Очаква се отново десетки музеи и галерии в страната да се включат в европейската инициатива с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви, посветени специално на нощта. В проявата участват национални музеи и галерии, регионални и общински културни институти, а също така и частни изложбени пространства. Очаква се да се присъединят и много български читалища, които подготвят различни арт изяви. По традиция, през последните години само в София над 50 музеи и галерии се включват в Европейската "Нощ на музеите" и посрещат хиляди посетители с безплатен вход.
 Европейската "Нощ на музеите" е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи се включват още в първото й издание. И през тази година, когато е 13-тото издание на нощта, МК и Френският институт в София са партньори на Министерството на културата и комуникациите на Франция в организирането на събитието.

Скулптура на Стефан Лютаков и светлинна инсталация в Кюстендил

Изложба на Симеон Лютаков се открива в ХГ "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил на 20 май в 18 ч. в Нощта на музеите. Без да има ретроспективен характер, изложбата е възможност за вглеждане в изминалия път и в себе си през скулптурата. Наред с творби, създадени специално за нея и непоказвани другаде, са представени и работи, направени преди около 30 г. Всички произведения са от ателието на скулптора. Пластиките са в целия спектър скулптурни материали - теракота, чугун, бронз, дърво, черен метал. Авторът е професор във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и ръководител на катедра "Скулптура".
Интерактивната светлинна инсталация "Lucus" на Аксиния Пейчева и Мартин Йорданов ще бъде открита същата вечер в 21 ч. "Lucus" изследва връзката между визуалното изкуство и сензорната технология. Проектът е следствие на сътрудничеството между художник - Аксиния Пейчева, и учен-физик - Мартин Йорданов. "Lucus" е една от четирите латински думи за означаване на "гора". За разлика от останалите три, тя се отнася за място, което има мистично и свещено значение. В същността си представлява "светеща" гора, разположена в напълно тъмна зала.


Стефан Лютаков, "Циганско лято", 2005 г.

   
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ