Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Ноември 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Суета

Красиви за бала, или съвети към абитуриентките

Спомените са най-хубави, когато празничната визия е допълнена с усмивка и добро настроение

Альона Нейкова

19. Май 2017 , брой: 96   1403   0По традиция втората половина на май минава под знака на абитуриентските балове. Със сигурност тоалетите и обувките са избрани, направени са пробни прически, подсигурени са резервациите в ресторантите, поръчани са букетите и подаръците... Остана само да се нанесат последните щрихи и да се акцентира върху най-подходящия грим и актуалния за сезона и повода маникюр.

За постигането на най-адекватната и стилна визия за бала добре е да се съобразим с някои полезни съвети, получени от професионалисти.
На първо място, гримът на абитуриентите трябва да съответства на индивидуалния им натюрел. Добре е няколко седмици преди деня на бала да се направи пробен грим, съветва експертката Ирена Соколова. Само след консултация със специалист може да се получи най-точната професионална оценка и съвет как да бъдат подчертани най-красивите ни страни.
Основата при грима, както и фон дьо тенът трябва да са близо до естествения цвят на кожата на лицето - нито по-тъмни, нито по-светли. След това се правят светлосенки с хайлайтъри, благодарение на които могат да се акцентират и увеличат визуално определени зони, а други да бъдат намалени. Позната техника за скулптиране на лицето е контуринг, при която с помощта на професионални продукти визуално се коригира обемът на бузите, оформя се острата брадичка и се прави мечтаната V-shape - перфектна форма на лицето.
След основата за грима се преминава към същинската част, като се започне от веждите, които оформят рамката на лицето. Цветът им не трябва да е по-тъмен от косата, а актуални този сезон остават красивите плътни вежди, като все пак не бива да се прекалява. Ако дамите искат да ги оформят с перманентен грим или микроблейдинг, трябва да се погрижат процедурата да се направи поне месец преди бала, за да може кожата да се успокои и да се постигне желаната форма.
Тенденцията за пролет/лято 2017 в грима върху очите е зеленият цвят във всички нюанси, който придава дълбочина и в комбинация със златисти нюанси създава страхотен блясък. В модния грим навлизат отново брокатите. Матовите цветове вече не са модерни.
Друг елемент от съвършения грим е очната линия, която подчертава цялата визия в горната част на лицето. За да се засили изразителността на погледа, може да се ползва и черен молив, нанесен от вътрешната страна на горния клепач. Това допълнително подчертава очната линия. Момичетата, които не употребяват този козметичен продукт или не им отива, могат да наблегнат на по-тъмни сенки в края на окото или класическия опушен грим. Всичко трябва да съответства и на тоалета. Така че, ако роклята е в телесен тон, може спокойно да се акцентира с цвят в грима за очи.
Сред най-новите технологии, които все по-упорито навлизат и на българския пазар, са удълженията на мигли. Правят се поне седмица преди бала, за да се запазят гъстотата и красивият вид. Дамите, които не желаят да се възползват от тази процедура, може да заложат на еднократните сетове за мигли, съветват абитуриентите професионалистите на "Магама" и Вили Боршукова.
Правилата в грима са такива, че когато очите са в наситен цвят, устните трябва да са леко загатнати, по-бледи. И обратното - ако устните са в силен тон, то добре е очите да са по-изчистени. Модерни т.г. са ярките тонове като коралово и червено, както и допълнителният гланц и блясък върху тях. При гримирането на устните се прави контур, който ги очертава и ако се налага, коригира формата им. След това се нанасят червилото и финален гланц. За дамите, които пушат, се препоръчва използването на по-матови цветове, които са по-плътни и издръжливи, за да може цветът да се запази по-дълго време през вечерта.
Добре е при подчертаването на скулите те да са само с един-два тона по-тъмни от основата, за да не става рязка разлика с основния цвят на кожата. Изнасят се леко към зоната на веждите, като за нежност и загадъчност на излъчването може да се използват прасковени тонове или леко златисти бронзанти.
По-предизвикателните дами имат шанс да допълнят грима си с рисунки по лицето или камъчета, съобразени с тоалета така, че да не натежават на цялостната визия. Добре е в балната нощ абитуриентките да вземат със себе си и някои помощни средства като коректор, пудра и червило.
Другият важен елемент от визията за бала е маникюрът. Специалистите съветват датата при маникюриста да се запази около седмица преди самото събитие, за да няма напрежение в последния момент. Тази година актуални са късите нокти във форма мек квадрат, която е много удобна за носене и не се чупи толкова, както класическият френски маникюр. За феновете на бадемовидните форми на мода е класическият руски бадем, който е заоблен от всички страни, но в същото време е и леко издължен. Актуални са свежите тонове като коралово, средиземноморско и небесносиньо, тюркоаз, розово, по-светъл корал, бонбонено лилаво, както и неон и брокатените цветове. Хром ефектът е модерен и тази година, като в съчетание с неона маникюрите са още по-изразителни и забележими.
В декорацията през новия сезон актуални са релефни форми в бароков стил, както и 3D и 4D декорации с LED гелове по най-нова технология, които се изработват изключително лесно. Може да се заложи и на различни видове дантели в комбинация с френч за по-екстравагантна визия, съветва професионалният маникюрист Цветелина Радева. За баловете не е подходящ маникюр в графичен стил, с различни видове ленти или триъгълни форми, защото е за по-всекидневна визия. Новото при камъчетата тази година са Crystal Pixie на "Сваровски". Те са много фини малки прозрачни кристали, които се поръсват върху гел, а ефектът е релефен кристален нокът и захаросан вид на маникюра. При декорациите се запазва тенденцията да се правят два различни нокътя на една ръка, които да бъдат с повече блясък и изцяло декорирани, а другите да останат изчистени. Задава се и още една модна тенденция - ефектът на мокро в мокро, който прави маникюра уникален, с разнообразни преливки на различни цветове.
Удълженията на ноктите не са за всеки, защото много от момичетата нямат опит или не са свикнали с подобни експерименти във всекидневието си. Затова за тях средната дължина е достатъчна и елиминира риска да се счупи в деня на бала. В повечето случаи маникюрът, извършен от професионалист, остава здрав и в прекрасна форма повече от две седмици. Но ако някой от ноктите се повреди, добре е да се носи пиличка в чантата, за да се загладят ръбчетата. Когато налице е екстремна дължина, за всеки случай трябва да се подсигури и наличието на лепило.
Неразделна част от красотата е нежната и хидратирана кожа на ръцете. Честите посещения на солариум я изсушават и въпреки че е с тен, тя няма блясък. За по-голяма ефективност крем се нанася не само на дланите, а и на цялата ръка поне до лакътя.
Гримът и маникюрът са много важна част от празничната визия и винаги трябва да бъдат съобразени с индивидуалността. За да се подчертае красотата като цяло и да се направи незабравимо впечатление, абитуриентките не бива да забравят най-важното - усмивките и доброто настроение! Само когато дамите се чувстват красиви и се забавляват, спомените са най-хубави!


Снимки (с) MAGAMA / (с) Heath Bryant-Huppert -
 

 

 

Суета

  • В епохата на черно-бялото излъчване водещите използват преди ефир червило и руж в зелен цвят
    17. Ноември 2017 226
    374
    0

    Световен ден на телевизията (World Television Day) се отбелязва на 21 ноември. Празникът, иницииран от Генералната асамблея на ООН през декември 1996 г., всъщност цели да признае нарастващото въздействие, което малкият екран оказва върху вземането на важни решения, привличайки вниманието към различни конфликти, събития и т.н. Мисията на...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"