26 Април 2024петък12:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Проверяват телекомите заради отпадането на роуминга

Промяната не налага преподписване на действащите договори, обясниха от КЗП

/ брой: 96

автор:Дума

visibility 22

Новите правила за роуминга, които влизат в сила от 15 юни, ще бъдат въведени чрез промяна в общите условия на мобилните оператори. Затова Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва преглед на всички условия, при които дружествата в сектора предоставят телекомуникационни услуги на своите потребители. Телекомите са длъжни да уведомят потребителите за тези промени, заяви вчера пред БНТ председателят на комисията Димитър Маргаритов. Единият от тях вече го е сторил, съобщи той. Маргаритов обясни, че отпадането на роуминга не налага преподписване на действащите договори или сключване на анекси към тях. Той успокои потребителите, че по никакъв начин не могат да бъдат задължени да се обвържат с нов срочен договор и предупреди да бъдат внимателни, ако към тях се отправя апел за много изгодни условия.
Маргаритов припомни, че след изтичането си срочният договор се трансформира в безсрочен и може да бъде прекратен по всяко време с едномесечно предизвестие. Ако се чувстваме притеснени в офиса на мобилния оператор, имаме право да не подпишем клаузата, по силата на която договорът започва да действа веднага. Можем да го вземем, да го прегледаме на спокойствие вкъщи, и ако установим, че нещо не е наред, в 7-дневен срок да го развалим без каквито и да било последици от финансов или някакъв друг характер, разясни той.
Преди няколко месеца бяха изразени опасения, че телекомите у нас може да повишат цените на разговорите и услугите си и по този начин да компенсират средства от отпадането на роуминга в рамките на страните от ЕС. Още през февруари КЗП покани на среща представители на мобилните оператори у нас. От комисията поискаха уверенията им, че няма да променят цените. Мобилните оператори увериха, че преподписване на договорите с клиентите няма да има, а цените ще останат същите, като гаранция за това били вече подписаните договори. 
От 15 юни гласово обаждане в страните от ЕС ще се таксува по 0,032 евро, а текстово съобщение - за 0,01 евро. Цената за пренос на мобилни данни ще намалява поетапно. От 15 юни 2017 г. един гигабайт ще струва на едро 7,70 евро (cега струва 8,5 евро). Цената намалява до 6 евро от началото на 2018 г. и до 4,50 евро от 2019 г. В началото на 2022 г. тя трябва да достигне 2,50 евро. Със съседите ни извън ЕС - като Сърбия, Турция и Македония, оставаме на свободно договаряне и изходящото обаждане ни струва между 5 и 7 лв. на минута, SMS-ът - около лев, а мегабайт интернет - от 15 до 25 лева.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ