20 Април 2024събота01:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Украйна гони от Крим европейците

Порошенко недоволства, че евродепутати посещават "окупирания" полуостров

/ брой: 96

автор:Дума

visibility 10

Украинският президент Петро Попрошенко е помолил президента на Европарламента Антонио Таяни да попречи на евродепутати да посещават териториите на Кримския полуостров и самопровъзгласилите се републики в Донбас. Това се съобщава на сайта на държавния глава след срещата му с Таяни, пише Лента.ру.
Отбелязва се, че Порошенко "е изразил рязко осъждане на случаите на незаконни визити от страна на отделни членове на Европейския парламент в окупираните територии на Крим и Донбас". Президентът на Украйна се обърнал към Таяни с молба "да даде адекватен отговор и да не допуска такива визити в бъдеще".
Посещенията в Крим и Донбас от чужди граждани предизвиква рязко недоволство в Киев. В отговор украинските власти налагат санкции и започват съдебни дела. Според законите на Украйна, за да се посетят териториите, които Киев смята за "окупирани", е необходимо специално разрешение.
През 2015 г. например украинските власти започнаха съдебно дело срещу бившия италиански премиер Силвио Берлускони заради това, че той посетил Крим. Службата за сигурност на Украйна забрани за 3 години на Берлускони да влиза в страната. През април т. г. пък на съд бяха дадени участниците в Ялтинския международен икономически форум, дошли от чужбина. Те се обвиняват, че са "допринесли окупационните власти да развиват туристическия отрасъл на полуострова, призовали са за отмяна на санкциите и за признаване на резултатите от незаконно проведения "референдум", припомня Киев.
Крим влезе в състава на Руската федерация през март 2014 г. след референдум, при който над 95% от населението, участвало в гласуването, се произнесе за присъединяване към Русия.
Искането на Порошенко очевидно развесели председателя на Държавната комисия на кримското правителство по междуетническите въпроси Заур Смирнов. Той заяви, че президентът на Украйна се е самопровъзгласил за "командир на членовете на Европейския парламент" и ще остане разочарован, защото посещенията ще продължат да зачестяват, пише РИА "Новости".
Делегации от Европа неведнъж са идвали на полуострова. През март например с тридневна визита в Крим бяха членове на ЕП. Идвали са политици от редица страни от ЕС, ОНД и Латинска Америка.
Междувременно друго решение на Киев предизвика остри реакции в света. Идеята на президента Порошенко да блокира в Украйна руски сайтове, търсачки и медии бе остро осъдено от правозащитната организация "Хюмън райтс уоч" и Съвета на Европа. Вчера Държавният департамент на САЩ също реагира, като призова украинските власти да защитават националните си интереси, без да накърняват конституционните принципи.
"Свободата на изразяване е ключов елемент на всяка демокрация и това е залегнало в конституцията на Украйна. Призоваваме правителството на Украйна да намери начин да защити националните си интереси, без да се накърняват конституционните принципи", заявяват в Държавния департамент.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ