Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Свят

В Словакия искат референдум за излизане от НАТО

Дума

19. Май 2017 , брой: 96   403   0В Словакия вече повече от 150 хил. души са подписали петиция, призоваваща правителството да организира референдум за излизане от НАТО. Инициатор на подписката е представената в парламента партия "Котлеба - Народна партия "Наша Словакия". Така Словакия може да стане първата държава, която през 2020 г. ще съобщи излизането си от алианса, пише "Известия".
Словакия влиза в НАТО през 1999 г. без провеждането на референдум по въпроса. Според социологическите проучвания в последвалите години повечето словаци оценяват негативно действията на алианса. Според проучване на "Глобсек" към края на 2016 г. 47% от словаците предпочитат неутралитет пред членството на страната във военния блок. Във връзка с това и "Котлеба" събира подписи, призовавайки към референдум за излизането на страната от НАТО.
"НАТО продължава под прикритието на борбата за демокрация и човешки права да руши суверенни държави. Това е един от инструментите на американската експанзия, която се опитва да контролира ресурсите и пазарите на независимите държави", заяви прессекретарят на партията Милан Угрик.
Според конституцията на страната за провеждането на референдум е необходимо събирането на 350 хил. подписа.

 

 

Свят

 • Сирийският народ трябва сам да реши бъдещето си, подчерта Путин на среща в Сочи с Ердоган и Рухани
  23. Ноември 2017 230
  144
  0

  Русия координира международните усилия за нова инициатива за мирен преход във властта в Сирия. Тя бе обявена на тристранна среща в Сочи между президентите на Русия, Турция и Иран. Руските медии побързаха да кръстят срещата като форум на "Голямата тройка ТИР (Турция, Иран, Русия)".
  Говорейки в началото на срещата, руският президент...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"