Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Свят

Анкара иска смяна на американския координатор срещу ИД

Дума

19. Май 2017 , брой: 96   181   0Турция призова за смяна на американския дипломат Брат Макгърк, който координира действията на международната коалиция срещу "Ислямска държава" (ИД), защото подкрепял милициите на сирийските кюрди.
Вашингтон и Анкара са на противоположни позиции относно подкрепата за кюрдските Сили за защита на народа в Сирия - групировка, която Турция смята за свързана със сепаратистите от забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).
"Брет Макгърк определено дава подкрепа за ПКК и сирийските кюрдски милиции. Ще бъде полезно той да бъде сменен", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по частната турска телевизия NTV.
Миналата година Макгърк посети членове на сирийските кюрдски милиции, които контролират град Кобане, и му беше връчен плакет, което разгневи Турция.
По време на посещението си във Вашингтон Ердоган каза, че е "напълно неприемливо милициите на сирийските кюрди да се смятат за партньор в региона, защото това е в разрез с глобалното споразумение, което постигнахме".
САЩ смятат формированията на сирийските кюрди за най-ефикасната сила на терен в борбата срещу групировката "Ислямска държава".

 

 

 

Свят

 • Повечето от тях я смятат за свой дом
  22. Септември 2017 186
  103
  0

  Повечето мюсюлмански мигранти в рамките на Европейския съюз имат силна връзка с европейската общност, вярват в демократичните институции и приемат Европа като свой нов дом, въпреки наличието на дискриминация на расова основа. Това се посочва в доклада на Агенция на Европейския съюз за основните права.
  Изследването е проведено през 2016 г. и обхваща мнението на повече от 10 000...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"