Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

29 Май 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Свят

Анкара иска смяна на американския координатор срещу ИД

Дума

19. Май 2017 , брой: 96   118   0Турция призова за смяна на американския дипломат Брат Макгърк, който координира действията на международната коалиция срещу "Ислямска държава" (ИД), защото подкрепял милициите на сирийските кюрди.
Вашингтон и Анкара са на противоположни позиции относно подкрепата за кюрдските Сили за защита на народа в Сирия - групировка, която Турция смята за свързана със сепаратистите от забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).
"Брет Макгърк определено дава подкрепа за ПКК и сирийските кюрдски милиции. Ще бъде полезно той да бъде сменен", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по частната турска телевизия NTV.
Миналата година Макгърк посети членове на сирийските кюрдски милиции, които контролират град Кобане, и му беше връчен плакет, което разгневи Турция.
По време на посещението си във Вашингтон Ердоган каза, че е "напълно неприемливо милициите на сирийските кюрди да се смятат за партньор в региона, защото това е в разрез с глобалното споразумение, което постигнахме".
САЩ смятат формированията на сирийските кюрди за най-ефикасната сила на терен в борбата срещу групировката "Ислямска държава".

 

 

 

Свят

 • Македония ще има ново правителство преди края на седмицата
  29. Май 2017 102
  139
  0

  До края на седмицата Република Македония ще има ново правителство. Това е очакването на мандатоносителя Зоран Заев, който в събота бе преизбран като лидер на Социалдемократическия съюз (СДСМ), предаде БГНЕС. Заев получи подкрепата на 597 делегати от общо 723. В гласуването участваха 643 делегати.
  Само няколко часа след като приключи партийният форум на СДСМ, партията на Али Ахмети...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"