Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Ноември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Свят

Анкара иска смяна на американския координатор срещу ИД

Дума

19. Май 2017 , брой: 96   207   0Турция призова за смяна на американския дипломат Брат Макгърк, който координира действията на международната коалиция срещу "Ислямска държава" (ИД), защото подкрепял милициите на сирийските кюрди.
Вашингтон и Анкара са на противоположни позиции относно подкрепата за кюрдските Сили за защита на народа в Сирия - групировка, която Турция смята за свързана със сепаратистите от забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).
"Брет Макгърк определено дава подкрепа за ПКК и сирийските кюрдски милиции. Ще бъде полезно той да бъде сменен", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по частната турска телевизия NTV.
Миналата година Макгърк посети членове на сирийските кюрдски милиции, които контролират град Кобане, и му беше връчен плакет, което разгневи Турция.
По време на посещението си във Вашингтон Ердоган каза, че е "напълно неприемливо милициите на сирийските кюрди да се смятат за партньор в региона, защото това е в разрез с глобалното споразумение, което постигнахме".
САЩ смятат формированията на сирийските кюрди за най-ефикасната сила на терен в борбата срещу групировката "Ислямска държава".

 

 

 

Свят

 • Евросъюзът ще трябва да харчи по 41 млрд. евро годишно за военните
  24. Ноември 2017 231
  140
  0

  Европа ще трябва да харчи по 41 млрд. евро годишно през следващите години, за да модернизира военните си сили за все по-дигитализирана война. Това сочи анализът на експерти от областта на отбраната.
  Докладът на Конференцията за сигурност в Мюнхен, за който са допринесли и от консултантската фирма "McKinsey" и базираната в Берлин...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"