Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Свят

Турция няма да се моли на Германия да остава в "Инджирлик"

Дума

19. Май 2017 , брой: 96   166   0Турция отговори на заплахите на Берлин, че ще премести германските части, разположени във военната база "Инджирлик", посочвайки, че няма да се моли на Германия да остане. Новото ескалиране на напрежението между двете държави дойде, след като Турция отказа да допусне германски депутати до базата, която се използва за отправна точка на въздушните удари, извършвани от международната коалиция за борба с "Ислямска държава".
"Зависи от тях, няма да им се молим", каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу.
В момента Германия разполага с 250 военни, разположени в базата до сирийската граница.
Външният министър на Германия Зигмар Габриел определи действията на Турция като "изнудване" и заяви, че Берлин ще бъде принуден да търси алтернативи.
В отговор турският първи дипломат посочи, че подобни коментари са "неуважителни", като се има предвид, че двете страни работят за подобряването на отношенията си. По думите му Габриел има по-различно мнение, което е изразявал в частни разговори и подобни изказвания най-вероятно се дължат на предстоящите парламентарни избори в Германия през есента.
Миналата година друг спор между Анкара и Берлин доведе до нова забрана за достъп до "Инджирлик"на германски депутати. Тогава причина за неразбирателството беше фактът, че германският парламент прие за геноцид избиването на арменци в Османската империя по времето на Първата световна война.

 

 

 

Свят

 • Повечето от тях я смятат за свой дом
  22. Септември 2017 186
  103
  0

  Повечето мюсюлмански мигранти в рамките на Европейския съюз имат силна връзка с европейската общност, вярват в демократичните институции и приемат Европа като свой нов дом, въпреки наличието на дискриминация на расова основа. Това се посочва в доклада на Агенция на Европейския съюз за основните права.
  Изследването е проведено през 2016 г. и обхваща мнението на повече от 10 000...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"