Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

29 Май 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Свят

Турция няма да се моли на Германия да остава в "Инджирлик"

Дума

19. Май 2017 , брой: 96   118   0Турция отговори на заплахите на Берлин, че ще премести германските части, разположени във военната база "Инджирлик", посочвайки, че няма да се моли на Германия да остане. Новото ескалиране на напрежението между двете държави дойде, след като Турция отказа да допусне германски депутати до базата, която се използва за отправна точка на въздушните удари, извършвани от международната коалиция за борба с "Ислямска държава".
"Зависи от тях, няма да им се молим", каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу.
В момента Германия разполага с 250 военни, разположени в базата до сирийската граница.
Външният министър на Германия Зигмар Габриел определи действията на Турция като "изнудване" и заяви, че Берлин ще бъде принуден да търси алтернативи.
В отговор турският първи дипломат посочи, че подобни коментари са "неуважителни", като се има предвид, че двете страни работят за подобряването на отношенията си. По думите му Габриел има по-различно мнение, което е изразявал в частни разговори и подобни изказвания най-вероятно се дължат на предстоящите парламентарни избори в Германия през есента.
Миналата година друг спор между Анкара и Берлин доведе до нова забрана за достъп до "Инджирлик"на германски депутати. Тогава причина за неразбирателството беше фактът, че германският парламент прие за геноцид избиването на арменци в Османската империя по времето на Първата световна война.

 

 

 

Свят

 • Македония ще има ново правителство преди края на седмицата
  29. Май 2017 102
  137
  0

  До края на седмицата Република Македония ще има ново правителство. Това е очакването на мандатоносителя Зоран Заев, който в събота бе преизбран като лидер на Социалдемократическия съюз (СДСМ), предаде БГНЕС. Заев получи подкрепата на 597 делегати от общо 723. В гласуването участваха 643 делегати.
  Само няколко часа след като приключи партийният форум на СДСМ, партията на Али Ахмети...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"