Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Ноември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Свят

Турция няма да се моли на Германия да остава в "Инджирлик"

Дума

19. Май 2017 , брой: 96   186   0Турция отговори на заплахите на Берлин, че ще премести германските части, разположени във военната база "Инджирлик", посочвайки, че няма да се моли на Германия да остане. Новото ескалиране на напрежението между двете държави дойде, след като Турция отказа да допусне германски депутати до базата, която се използва за отправна точка на въздушните удари, извършвани от международната коалиция за борба с "Ислямска държава".
"Зависи от тях, няма да им се молим", каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу.
В момента Германия разполага с 250 военни, разположени в базата до сирийската граница.
Външният министър на Германия Зигмар Габриел определи действията на Турция като "изнудване" и заяви, че Берлин ще бъде принуден да търси алтернативи.
В отговор турският първи дипломат посочи, че подобни коментари са "неуважителни", като се има предвид, че двете страни работят за подобряването на отношенията си. По думите му Габриел има по-различно мнение, което е изразявал в частни разговори и подобни изказвания най-вероятно се дължат на предстоящите парламентарни избори в Германия през есента.
Миналата година друг спор между Анкара и Берлин доведе до нова забрана за достъп до "Инджирлик"на германски депутати. Тогава причина за неразбирателството беше фактът, че германският парламент прие за геноцид избиването на арменци в Османската империя по времето на Първата световна война.

 

 

 

Свят

 • Евросъюзът ще трябва да харчи по 41 млрд. евро годишно за военните
  24. Ноември 2017 231
  140
  0

  Европа ще трябва да харчи по 41 млрд. евро годишно през следващите години, за да модернизира военните си сили за все по-дигитализирана война. Това сочи анализът на експерти от областта на отбраната.
  Докладът на Конференцията за сигурност в Мюнхен, за който са допринесли и от консултантската фирма "McKinsey" и базираната в Берлин...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"