28 Март 2024четвъртък10:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Образование

Професия за жени?

Във Ветеринарния факултет на Лесотехническия университет за едно място се борят трима-четирима кандидати

/ брой: 96

автор:Велиана Христова

visibility 2444

Ако сте типично градско чедо, за какво се сещате най-напред, когато чуете думичката ветеринар? Сещате се за домашния си любимец, който е член на семейството, който ви обича и на когото искате да помогнете, ако не дай боже не му е добре. Хуквате при ветеринаря за всичко - за първата бебешка ваксина и за последната инжекция... И забелязвате, нали, че той винаги е внимателен с животинчето, няма да го наругае, както направи с вас онзи лекар, когато вие попаднахте в болница.
Ветеринарната медицина все още минава за екзотична професия. Доскоро се смяташе и за мъжка професия, защото всъщност без ветеринар не може да се мине най-вече в стопанства и ферми, там, където се отглеждат продуктивни животни - крави, свине, коне. Жените обаче и тук вече успешно отвоюват своето професионално пространство. Доказва го и доц. д-р Надя Златева - преподавател във Ветеринарния факултет на Лесотехническия университет (ЛТУ). Вярно, тя е единствената жена в катедрата, но пък самата катедра е тежка - хирургия. Обаче във ветеринарните клиники в София младите специалисти я познават и са категорични: "Страхотен хирург е!" - все нейни възпитаници са, помнят я като преподавател.
Имаше веднъж случай, колега ми каза, че жена не може да е добър ветеринар, но после публично ми се извини, смее се Златева. Професията при нея е фамилна, наследствена, от поколение на поколение се предава - баща й и чичо й са ветеринари, съпругът й. Родоначалникът е Димитър Златев, още е жив, а синът ми сега ще се дипломира, в пети курс е, разказва тя. Ветеринарната медицина е регулирана професия, както и хуманната, учи се пет години и половина само редовно, завършва с държавен изпит по две групи дисциплини и със степен магистър. Според Надя Златева и проф. Йордан Костадинов, който пък е основател на факултета и бивш декан, кандидатите да учат ветеринарно дело са мотивирани, идват по призвание, защото това не е място, в което се постъпва ей така - за да получиш някаква диплома. Тук все още няма криза за студенти - за едно място при приема се явяват по трима-четирима кандидати. Не са много и тези, които след завършването си бягат в чужбина. А това означава, че в България за тях има работа, която ги удовлетворява.
Ако човек погледне данните от Рейтинговата система на висшите училища за 2016 г., остава изненадан. Успехът при дипломирането във Ветеринарния факултет на ЛТУ е висок - 5,50. Заетостта на завършилите ветеринарна медицина е почти 100%, безработицата при тях е 0,94%, около 80 на сто работят по професията си. И още една изненада - в това професионално направление ЛТУ, макар и с малко, изпреварва по качество другия университет, където се учи ветеринарно дело - Тракийския в Стара Загора. Това е резултат на 23 години упоритост, след трудното възраждане на ветеринарната медицина в София през 1994 г., когато Софийският университет отказва да открие такава специалност, но тя намира радушен прием в ЛТУ.  
Завчера, когато бях във факултета на ЛТУ, тъкмо беше гръмнал скандалът с хванатите професори в Пловдив, искали пари от студентите. Всички студенти, с които се срещнах, първо за това ми говореха: "Чухте ли какво е станало в Пловдив, представяте ли си, искали пари от студентите!" Смайване, изненада, гняв. Така реагират хора, които не са се сблъсквали с подобно явление. Споделих това си впечатление с д-р Златева, тя отговори: "Слава богу, тук сме се опазили от такива неща". А после през деня чух много хора извън сферата на образованието, които съвсем иначе коментираха случката в Пловдив: "Че то навсякъде е така. От години е лафът "Утре носете съответната сума...".
 Според проф. Костадинов, значение за сериозното професионално отношение към обучението във факултета има и това, че в подготовката на около 500-те студенти освен 40-те "местни" преподаватели участват и хонорувани  преподаватели "отвън" - най-често от БАН. Водят се и курсове на английски, понеже във факултета има и чужди студенти. Обучението е не по-малко сложно от това в хуманната медицина - изучават се анатомия на домашните, продуктивните и дивите животни, физиология, животновъдни науки, породи животни, селекция, вътрешни незаразни болести и патологии, фармакология, хирургия, рентгенология, акушерство и гинекология, инфекциозни патологии, хигиена, контрол над храните от животински произход, икономика на животновъдството и пр. Затова и реализацията на завършилите може да е много разнообразна - във ветеринарни кабинети, във ферми, в контролни органи по храните, в структури на МОСВ, лекарствени фирми, че дори и като вещи лица в съда при дела за търговия с животни или за бракуване на храни. 



Факултетът се помещава в ремонтирана сграда, само в хирургията има три операционни зали, редом с лабораториите са подредени и витрини с експонати на животински органи с патологии, на лекарствени препарати. Подготвя се в момента нов кабинет за физиотерапия на животните. Тук дори шофьорите се обучават специално, защото има немалко изисквания при превозването на животни.          
Особена част в обучението са практическите занимания в учебно-опитната база във Враждебна, във ферми, стопанства, мандри, кланици из цяла България, т.нар. подвижни клиники. В двора на факултета пък с финансовата помощ на германската природозащитна организация "Тиерхилфе сюден" е обособен стационар за болни и оперирани безстопанствени кучета, които "служат" в образователния процес за различни манипулации, които преподавателите показват на студентите. По програмата "Еразъм" студенти от факултета на ЛТУ участват в обменни курсове в Италия, има договори с Македония и Турция.
Всяка година факултетът участва в Белица в годишния преглед на мечките в Разложко - оказва се, че тези диви животни се изследват постоянно, взема им се кръв, преглеждат се за стоматологични проблеми и травми - след анестезия, разбира се. От студентските си години знам, че не е нужна груба сила, за да повалиш едно едро животно - има си техники за това, усмихва се доц. Златева и пак напомня, че сред студентите й вече има много момичета. Тя е категорична, че упреците към младите не са правилни, студентите тук са и работливи, и търсещи, любознателни и питащи, мислещи. Няма как те да станат ветеринари без практика, казва доц. Златева, докато поредната група нейни студенти подготвя нов "пациент" в операционната. Имаме апаратура, но винаги има нужда от нова, защото медицината по принцип се развива динамично и за да сме в крак с новостите, включително в науката, трябва и оборудването да се обновява, казва Надя Златева. И добавя: А съответно и преподавателите трябва да се променяме, не може да се отнасяме към студентите както преди 20 години. Младите сега мислят по различен начин, не може да искаме само те да се приспособяват към нас.
 Според нея промените във висшето образование и включването на ветеринарната медицина като приоритетно направление, са правилни. Във вярна посока са и стъпките да се обвърже финансирането на висшето образование с качеството на обучението и с научното равнище, обаче... само ако оценяването е обективно. Висшето образование изостава в приспособяването си към новите условия, в определени специалности няма кандидати, но те си съществуват, а в други има нужда от повече студенти и това трябва да се преценява много динамично, смята доц. Златева.  



Накрая пак се връщаме към домашните любимци. От какво най-често страдат те, с какви проблеми идват при ветеринарите? При младите животни най-чести са травмите от инциденти, при възрастните - туморните и гинекологичните заболявания, казва Надя Златева. Но се оказва, че при домашните животни се разпространява и нещо, което преди е съществувало само в тропически страни. Нарича се "дирофилариоза", иначе казано... червеи в сърцето! Някои стигали до над 20 см. Болестта се пренася от комари, лекуването е трудно, зависи на какъв етап е открита. Доц. Златева съветва да се купуват защитни каишки, съдържащи репелент срещу комари, а да се взема и лекарствен препарат на таблетки срещу външни паразити.
Искам нашият факултет да не спира да се развива, да бъде равен по качество на водещите европейски образователни институции в областта на ветеринарната медицина. С тези думи доц. Златева завършва разговора ни, за да отиде при студентите  в операционната зала.   
          

 

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 459

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 510

/ брой: 58

Особена порода

visibility 447

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 614

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ