26 Април 2024петък16:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Жак Превер рисува портрети на птици

"Колибри" пусна двуезично издание с едни от най-сияйните стихове на знаменития френски интелектуалец

/ брой: 96

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 865

40 години от раздялата ни с поета, който възпя любовта и всекидневните битки на времето си, както само той умее - яростно, нежно, разтърсващо, се навършиха на 11 април. По този повод "Колибри" пусна юбилейно двуезично издание на сборника "Как да нарисуваш птица", побрал едни от най-сияйните стихове на Жак Превер.
"Как да нарисуваш птица" съдържа емблематични творби като "Тази любов", "При цветарката", "Малолетните влюбени", "За теб, моя любима" и едноименното стихотворение "Как да нарисуваме портрет на една птица". По думите на Валери Петров поетичните произведения на Превер напомнят сивите врабци, без чието пърхане и цвъртене човек не може да си представи булевардите, кейовете и парковете на Париж. "Но ако става дума за значението на поета, той съвсем не е дребно птиче и макар да е хвърчал винаги вън от купола на академичния елит, никога не е бил вън от въздуха на голямата френска култура. Съвременната световна поезия би била пo-бедна, ако от неговите "Думи" в нея не бе прозвучал обикновеният и единствен, чисто преверовски, дълбоко демократичен, нежен и кощунствен, задушевен и яростен човешки глас..." Преводът на стихотворенията, намерили място в това великолепно издание, е дело на Веселин Ханчев, Валери Петров, Иван Бориславов и Румяна Л. Станчева.
Жак Превер остава един от знаковите певци на своето време. Едва двайсет и пет годишен, той влиза официално в групата на сюрреалистите, но три години по-късно бива "тържествено изключен" от нея. Понесен от мощния социален кипеж, който предшества образуването на Народния фронт във Франция, Превер пише безброй стихове и скечове, а през 1932 г. основава театралната "Група Октомври". Поет с бликащ талант, едновременно "гневен и нежен", той е и автор на сценарии за филми, повечето от които на режисьора Марсел Карне. Сред тях са "Кеят на мъглите" (с Жан Габен) и "Децата на рая", за който е номиниран за "Оскар" за най-добър оригинален сценарий. Превер пише и книги за малчуганите, първата от които се казва "Приказки за непослушни деца" (1946) и също ще бъде бъде издадена от "Колибри". Много от стиховете му дават живот на безсмъртни популярни песни, изпълнявани от икони на френския шансон като Ив Монтан, Едит Пиаф, Жак Брел и Жулиет Греко.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 255

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 223

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 244

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ