26 Април 2024петък14:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Палитра

Карикатури и рисунки на Георги Машев

130 години от рождението на известния художник

/ брой: 96

автор:Надежда Ушева

visibility 1508

Художествената галерия "Станислав Доспевски" в Пазарджик и Градската художествена галерия в Пловдив гостуват на Националната галерия с юбилейна изложба на Георги Машев.
Георги Машев (1887-1946) е сред големите автори на модерното българско изкуство от първите десетилетия на ХХ век. Особено популярни за неговото творчество са платната със сюжети от старата българска история, серията за Крали Марко, Момчил войвода, и не на последно място цикълът платна и рисунки "Адам и Ева", в които със средствата на хумора художникът предлага свой прочит на библейската тема. Изкуството му е оценено приживе.
Той е в приятелски връзки с писатели и културни дейци, сред които Константин Константинов, Димчо Дебелянов, Христо Ясенов, Димитър Подвързачов, Николай Лилиев. В своята мемоарна книга "Път през годините" писателят Константин Константинов пише: "В младата история на българското изобразително изкуство Георги Машев се отделя рязко от другите, неочакван и своеобразен... Днес малцина го знаят. Ала по-късно към това усамотено убежище, край което минава пътят на българското изобразително изкуство, ще се върнат, уверен съм, не един от младите, като към изходна точка, установена от първия български визионер в живописта."
Изложбата, съпътствана от богато илюстриран каталог, продължава до 18 юли в Двореца, пл. "Княз Александър I".
Машев е роден на 1 януари 1887 г. в Пазарджик. Син е на учителя възрожденец Петко Машев. Учи живопис при проф. Петко Клисуров в Държавното рисувално училище в София. После - в Художествената академия в Санкт Петербург. Следва и живопис в Брюксел. През 1912 г. завършва Художественото индустриално училище (Художествената академия) в София при проф. Иван Мърквичка.


"Адам и Ева", 1927 г.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ