Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Юли 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Култура

Палитра

Карикатури и рисунки на Георги Машев

130 години от рождението на известния художник

Надежда Ушева

19. Май 2017 , брой: 96   152   0Художествената галерия "Станислав Доспевски" в Пазарджик и Градската художествена галерия в Пловдив гостуват на Националната галерия с юбилейна изложба на Георги Машев.
Георги Машев (1887-1946) е сред големите автори на модерното българско изкуство от първите десетилетия на ХХ век. Особено популярни за неговото творчество са платната със сюжети от старата българска история, серията за Крали Марко, Момчил войвода, и не на последно място цикълът платна и рисунки "Адам и Ева", в които със средствата на хумора художникът предлага свой прочит на библейската тема. Изкуството му е оценено приживе.
Той е в приятелски връзки с писатели и културни дейци, сред които Константин Константинов, Димчо Дебелянов, Христо Ясенов, Димитър Подвързачов, Николай Лилиев. В своята мемоарна книга "Път през годините" писателят Константин Константинов пише: "В младата история на българското изобразително изкуство Георги Машев се отделя рязко от другите, неочакван и своеобразен... Днес малцина го знаят. Ала по-късно към това усамотено убежище, край което минава пътят на българското изобразително изкуство, ще се върнат, уверен съм, не един от младите, като към изходна точка, установена от първия български визионер в живописта."
Изложбата, съпътствана от богато илюстриран каталог, продължава до 18 юли в Двореца, пл. "Княз Александър I".
Машев е роден на 1 януари 1887 г. в Пазарджик. Син е на учителя възрожденец Петко Машев. Учи живопис при проф. Петко Клисуров в Държавното рисувално училище в София. После - в Художествената академия в Санкт Петербург. Следва и живопис в Брюксел. През 1912 г. завършва Художественото индустриално училище (Художествената академия) в София при проф. Иван Мърквичка.


"Адам и Ева", 1927 г.

 

 

Култура

 • Портрет
  Идеалът за красота на Алфонс Муха: нежно, славянско лице, изящни движения и ходеща съблазън
  25. Юли 2017 143
  110
  0

  Алфонс Муха. Първото споменаване на това име възкресява у нас спомена за прекрасни картини в незабравимия стил Ар Нуво, характерен за Бел Епок. В наши дни дори и културната общественост знае малко за този невероятен чешки художник, озарил се със световна слава като най-популярния представител и създател на този стил. Всъщност той носи и неговото...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"