Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Септември 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Култура

Палитра

"Градска поезия" със Стели Грънчаров

Надежда Ушева

19. Май 2017 , брой: 96   186   0Работите на Стели Грънчаров представляват микс от моментни образи, впечатления, фрагменти от пейзажа, запечатани от фотоапарата на автора и впоследствие послужили за основа на живописните му произведения. 
"Уловените от мен фрагменти от градския пейзаж, витрини, реклами, улици, архитектура са базов материал, а не краен продукт. Презапасявам се с тях, опитвайки се да запечатам настроението в момента, движението, ритъма на живот, както и следите от миналото, историята, останала жива до днес", пише авторът. Винаги съм се чувствал "градски" човек. Градът е мястото, което ме зарежда, вълнува и вдъхновява. В мегаполисите като Ню Йорк, Париж, Лондон, всичко това е в многократно завишени стойности до степен, че на моменти "едва си поемаш дъх" от вълнение да запечаташ в съзнанието си всичко, което виждаш и чувстваш. Сетивата не са в състояние да поемат и съхранят огромното количество информация и тогава на помощ идва фотоапаратът, посочва художникът. Той допълва, че отсява, преподрежда и композира събрания материал и се опитва да "възстановява" отново моментите на онова усещане за принадлежност към целия свят. Изложбата на Стели Грънчаров продължава до 29 май в галерия "Ракурси".               

                                                                                             
 

 

 

Култура

  • Игралният филм на младия режисьор ще участва в конкурсната програма на Международния кинофестивал
    20. Септември 2017 184
    49
    0

    След изключителния успех в Локарно дебютният игрален филм на Илиан Метев "3/4" ще участва в конкурсната програма "Zabaltegi - Tabakalera" в 65 Международeн филмов фестивал в Сан Себастиан, който започва на 22 септември. Филмът рисува портрет на едно семейство по време на тяхното последно лято заедно. Творбата на Метев беше удостоена със "Златен Леопард" в конкурса...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"