Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

28 Май 2017 | Неделя
 
вход регистрирай се

Новини от деня

Неков: Без канализация са 98% от българските села, селските райони да имат гарантирано финансиране в политиката на сближаване на ЕС

Дума

18. Май 2017   149   0
Снимка


"В Европейския съюз все още има селища, включително в моята страна България, без основна селищна инфраструктура като канализация и достъп до питейна вода." Това заяви евродепутатът Момчил Неков по време на обсъждането на политиката на сближаване на ЕС в Страсбург. Според Неков икономическата ножица в ЕС по оста Изток-Запад продължава да бъде широко отворена, дори след над десет години членство за т. нар. новоприсъединили се държави членки.
"Има дейности и проекти като напояване, къси вериги, затворени цикли на производство и изграждане на цифровата инфраструктура, които изискват икономически капитал, непосилен за местните администрации. Инвестициите в такива проекти дават решения на проблеми в региони с по-нисък стандарт на живот", допълни българският евродепутат.
Към днешна дата използването на финансовите инструменти като заеми, гаранции и микрокредити от земеделски оператори е ограничено. Това говори, че тези инструменти не са пригодени за различните икономически сектори. Общата селскостопанска политика гарантира доходи и подпомага изпълнението на някои европейски политики. Политиката на сближаване и финансовите инструменти обаче могат да помогнат на регионите да имат устойчив растеж и да станат финансово по-независими.
"Затова смятам, че селските региони и операторите в тях трябва да имат гарантиран достъп до наличните финансови инструменти в рамките на политиката на сближаване на ЕС", каза Момчил Неков.
По линия на политиката на сближаване, известна още като кохезионна политика, през периода 2014-2020 г. се очаква ЕС да инвестира 454 милиарда евро чрез европейските структурни и инвестиционни фондове, а чрез национално съфинансиране на инвестиции под формата на безвъзмездни средства и финансови инструменти, сумата се очаква да нарасне до 637 млрд. евро.

 

 

Новини от деня

  • Достъпът до абонаментните интернет услуги вече ще е възможен в рамките на ЕС
    19. Май 2017
    223
    0

    "Българските и европейските граждани имат право да слушат любимата си музика и да гледат предпочитаните от тях филми докато пътуват извън своята родина", заяви българският евродепутат Момчил Неков по време на пленарната сесия в Страсбург на 18 май. Европейският парламент даде зелена светлина за премахване на ограниченията до услугите за онлайн съдържание. С влизането в сила на...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"