Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Ноември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Няколко думи

"Весело беше на моето погребение..."

Анжел Вагенщайн

18. Май 2017 , брой: 95   1523   0...Любима песничка на изумително надарения от боговете с талант и чувство за хумор Васил Цонев - Дон Базилио, който обичаше приживе да повтаря измисления от самия него лозунг "Нито ден без гаф!".
Новото ни правителство - благородна сплав от износени гербери и недоносени "патриоти", упорито следва този призив. И ето ти гафа с едно поредно скандалче, в началото на което няма нищо, което да го отличи от скандалното ни политическо ежедневие: някой си Павел Тенев, новоназначен зам.-министър, навремето си направил, а сетне разпространил във фейсбук снимка, в която той е вдигнал десница за хитлеристки поздрав пред восъчната фигура на униформен нацист в някакъв парижки музей. Нищо особено и катастрофално - още повече че Тенев е побързал да отстрани от страницата си този фотос, който може и да не е акт на съпричастие с нацизма, а обикновена шега. Случва се! Но ерудираният журналист и политически есеист Александър Симов не без основания съзря в тази снимка недостойно за един член на правителството поведение и поиска неговата оставка. И това се случва, затова опозицията е в опозиция - за да съзира и незримото!
Скандалът би се разсеял като ежедневна вестникарска мъглица, ако в казуса не беше се намесил лидерът и забележителен идеолог на обединения патриотизъм Валери Симеонов. Тази войнствена личност, заела, както се полага, стратегически важна управленска кота, оцени случилото се по достойнство: "Несериозна работа. На базата на какво да го оттегля - че е хитлерист или член на нацистката партия? Глупости. Няма да паднем до нивото на Симов!" И по-нататък Симеонов глаголи как през 70-те години на миналия век, като бил студент, ги завели в концлагера "Бухенвалд". "Като се замисля какви майтапчийски снимки сме си правили там... Дали някой може да каже: "Подавай оставка и се прибирай на село..."
Така. А сега нещо за "майтапчийските снимки" на Симеонов в лагера на смъртта "Бухенвалд".
По същото време - пак през 70-те години, аз със семейството си гостувах във Ваймар и посетих същия лагер, недалеч от легендарния град на Гьоте и Шилер. При пещите и газовите камери, където са унищожени десетки хиляди невинни жертви на нацизма, моят син Пламен пребледня, повърна и припадна. Последва "Бърза помощ", инжекция и прочее процедури за един припаднал младеж, който се оказа не такъв веселяк като Симеонов. А ако той, обединеният патриот, заел иронична поза срещу големия журналист Александър Симов, си е направил "майтапчийска снимка" и под душовете, от които вместо вода е текъл газ "Циклон-Б", бих убедено му дал неговия собствен съвет:
Господин Симеонов, усетът на един политик кое днес, в днешна Европа, е допустимо и кое - забранено, е разликата между държавника и неговата карикатура. Подайте оставка и се прибирайте на село!

 

 

 

Няколко думи

  • 23. Ноември 2017 230
    178
    0

    Цяла година бездействие за опасните язовири! Преди това още една, и още една и още... Така се изтъркаляха 6 години от потопа в Бисер, бедствието в Мизия, в "Аспарухово", край Бургас.
    Държавата пръсна милиони, за да проверява язовири, да описва, разпределя собственост, прошнурова. Начетохме се на дълги списъци, на стряскащи констатации, на неизпълнени предписания за...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"