Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Иванов даде мандат на Заев

Лидерът на социалдемократите гарантира защитата на унитарността, суверенитета, териториалната цялост и мултиетничността на Македония

Дума

18. Май 2017 , брой: 95   387   0Македонският президент Георге Иванов връчи на лидера на социалдемократите Зоран Заев мандат за съставяне на правителство. Мандатът му беше предоставен, след като са премахнати пречките за това и са предоставени гаранциите, искани от Иванов за спазване на целостта на страната и нейната конституция, пишат македонски медии. Напрежението се повиши заради т.нар. албанска платформа и избора на етнически албанец за председател на парламента.
Според източници от президентството, цитирани от електронното издания МКД, Иванов Заев вече е дал гаранции, че "албанската платформа" няма да е основа за новото правителство и няма да постави под въпрос унитарния характер, суверенитета и териториалната цялост на Македония. Държавният глава отказваше да връчи мандата именно с аргумента, че подкрепата на Заев за "албанската платформа" застрашава неделимостта на балканската държава.
"Пречките за съставяне на правителство са отстранени. Днес пристъпваме към изпълнение на член от конституцията за определяне на мандат за съставяне на правителство", каза в кратко обръщение държавният глава.
От своя страна Зоран Заев благодари и посочи, че са отстранени двете пречки за даване на мандат, след което председателят на парламента Талат Джефери е изпратил писмо до държавния глава с призив да връчи мандата на социалдемократическия лидер, тъй като заедно с най-голямата етническа албанска партия ДСИ той може да осигури парламентарно мнозинство.
"В името на формираното парламентарно мнозинство първо гарантираме защитата на унитарността, суверенитета, териториалната цялост, независимостта и мултиетничността, защитата на конституционния ред и на държавните интереси и живота на всички граждани без оглед на религиозна, етническа и езикова принадлежност, зачитане на основните демократични принципи и върховенство на закона, без да се поставя Македония в подчинено положение", отбеляза Заев.
Заев обяви през февруари, че Социалдемократическият съюз на Македония и Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети имат нужното мнозинство, за да формират правителство. Това се случи, след като управлявалият десет години Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ не успя да се разбере с доскорошния си коалиционен партньор Али Ахмети за съставяне на следващ кабинет.
Съгласно Конституцията на Република Македония в срок до 20 дни от датата на възлагане на мандата Зоран Заев трябва да представи пред парламента програмата за управление и състава на правителството. Правителството, предложено от мандатоносителя и въз основа на програмата му, се утвърждава от парламента с обикновено мнозинство. В момента в 120-местния парламент има формирано мнозинство от 67 депутати. Мнозинството е на коалицията от СДСМ, ДСИ, БЕСА и Алианса на албанците.

 

 

Неделник

 • Булевард : Срещи
  Ако виждаш света изпълнен с възможности, скачаш и ги улавяш. Другият вариант е да се оплакваш от еднообразието, без да виждаш шансовете, убеден е възпитаникът на СМГ
  22. Септември 2017 186
  439
  0

  Виктор Чавдаров е роден на 26 февруари 1998 г. Завършва едно от най-добрите средни училища в страната - СМГ "Паисий Хилендарски", където учи от V клас. В VII го приемат в паралелката с най-висок бал в цялата страна. Нарежда се сред десетимата випускници с успех 5,99. Владее немски и английски език.
  След броени дни 19-годишният...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"