25 Април 2024четвъртък13:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Иванов даде мандат на Заев

Лидерът на социалдемократите гарантира защитата на унитарността, суверенитета, териториалната цялост и мултиетничността на Македония

/ брой: 95

автор:Дума

visibility 94

Македонският президент Георге Иванов връчи на лидера на социалдемократите Зоран Заев мандат за съставяне на правителство. Мандатът му беше предоставен, след като са премахнати пречките за това и са предоставени гаранциите, искани от Иванов за спазване на целостта на страната и нейната конституция, пишат македонски медии. Напрежението се повиши заради т.нар. албанска платформа и избора на етнически албанец за председател на парламента.
Според източници от президентството, цитирани от електронното издания МКД, Иванов Заев вече е дал гаранции, че "албанската платформа" няма да е основа за новото правителство и няма да постави под въпрос унитарния характер, суверенитета и териториалната цялост на Македония. Държавният глава отказваше да връчи мандата именно с аргумента, че подкрепата на Заев за "албанската платформа" застрашава неделимостта на балканската държава.
"Пречките за съставяне на правителство са отстранени. Днес пристъпваме към изпълнение на член от конституцията за определяне на мандат за съставяне на правителство", каза в кратко обръщение държавният глава.
От своя страна Зоран Заев благодари и посочи, че са отстранени двете пречки за даване на мандат, след което председателят на парламента Талат Джефери е изпратил писмо до държавния глава с призив да връчи мандата на социалдемократическия лидер, тъй като заедно с най-голямата етническа албанска партия ДСИ той може да осигури парламентарно мнозинство.
"В името на формираното парламентарно мнозинство първо гарантираме защитата на унитарността, суверенитета, териториалната цялост, независимостта и мултиетничността, защитата на конституционния ред и на държавните интереси и живота на всички граждани без оглед на религиозна, етническа и езикова принадлежност, зачитане на основните демократични принципи и върховенство на закона, без да се поставя Македония в подчинено положение", отбеляза Заев.
Заев обяви през февруари, че Социалдемократическият съюз на Македония и Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети имат нужното мнозинство, за да формират правителство. Това се случи, след като управлявалият десет години Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ не успя да се разбере с доскорошния си коалиционен партньор Али Ахмети за съставяне на следващ кабинет.
Съгласно Конституцията на Република Македония в срок до 20 дни от датата на възлагане на мандата Зоран Заев трябва да представи пред парламента програмата за управление и състава на правителството. Правителството, предложено от мандатоносителя и въз основа на програмата му, се утвърждава от парламента с обикновено мнозинство. В момента в 120-местния парламент има формирано мнозинство от 67 депутати. Мнозинството е на коалицията от СДСМ, ДСИ, БЕСА и Алианса на албанците.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ