23 Април 2024вторник17:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Полша твърдо отказва бежанци

ЕК призова България "да спре да налага стриктни и субективни предпочитания за релокация от Италия"

/ брой: 95

автор:Дума

visibility 19

Полското правителство е готово да понесе наказание от ЕС за отказа си от приемане на бежанци, но никога няма да се съгласи с процедурите по прием на мигранти. Това заяви полският външен министър Мариуш Блащак в интервю за полското радио МВД. По думите му за Полша "със сигурност ще бъде по-лошо" да приеме бежанци, отколкото да изтърпи последствията от отказа си да го направи.
"Помним какво се случи в Западна Европа, помним терористичните актове. Помним, че всичко започна с относително малобройни мюсюлмански групи, които сега са многочислени", посочи той. Така той коментира изказването на еврокомисаря по миграция Димитрис Аврамопулос, който предупреди, че Европейската комисия ще започне процедура по отстраняването на нередностите по отношение на Полша и Унгария, ако те до края на юни не изпълнят своите ангажименти по приемането на бежанци в рамките на договорената със страните членки квота.
Според Блащак принудителното преселение на бежанци само задълбочава конфликта. "Ако трафикантите на хора чуят, че тези, които превозват в Европа, намират убежище в други държави, то те още повече ще разширят своята престъпна дейност. А това води след себе си риск за живота и здравето на хората, които се опитват да стигнат до Европа", заяви министърът.
От своя страна, ръководителят на кабинета на полския президент Кшиштоф Щерски изтъкна, че действащото полско държавно ръководство не е задължено да изпълнява ангажиментите, които "безотговорно и в противоречие с интересите на страната" е взела предишната власт.
Преди близо две години в рамките на европейската програма за разселване на нелегални мигранти в ЕС Полша се ангажира да приеме на своя територия 7000 души. След идването на власт на дясната партия на Ярослав Качински "Закон и справедливост" Варшава промени позицията си и заяви, че няма да вземе участие в квотното разпределение.
При представянето на дванадесетия доклад за напредъка по изпълнението на бежанските квоти ЕК се обърна и към България и Словакия. Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, цитиран от БНР, призова двете страни "да спрат да налагат стриктни и субективни предпочитания за релокация от Италия".
Българското правителство е поело ангажимент да приеме 471 бежанци от Италия, но на практика нито един не е пристигнал у нас, сочи докладът на ЕК. Българските власти досега твърдяха, че проверките за сигурност на кандидатите за убежище са бавни и много от мигрантите в Италия не желаят да дойдат в нашата страна, изтъква БНР. Трудно сред пристигналите в Италия се намират хора, които да отговарят на условията за бежански статут, аргументират се българските власти.
По квотата си за прием на бежанци от Гърция, която е 831 души, България е приела 29 души. Срокът за изпълнение на квотната схема изтича през есента, припомня БНР. По данни от май от общия ангажимент за преместване на 160 хиляди търсещи убежище са пренастанени едва около 18 хиляди.
Междувременно усилията на Дания за укрепване на имиграционното законодателство през последните години не са останали незабелязани в чужбина, или поне не и в Брюксел, коментира столичният вестник "Копенхаген пост". В нов доклад Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността (ECRI) към Съвета на Европа осъди неотдавнашното решение на Дания за прилагане на по-строги закони за събиране на семействата на чужденците и призова правителството да отмени т.нар. Закон за бижутата, който предвижда конфискуване на ценностите на мигрантите с цел покриване на разходите при предоставянето на убежище.

 

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 302

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 277

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 272

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 299

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ