27 Април 2024събота01:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

Право на отговор

От "Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД

/ брой: 95

visibility 30

Предвид строго специализираната материя, коментирана от д-р Александър Трифонов, автор на публикацията "Концесията за злато в Крумовград по-неизгодна от тази в Челопеч", публикувана във вестник ДУМА на 11 май 2017 г., предоставяме на читателите на ДУМА гледната точка на "Дънди Прешъс Металс" Инк. и дъщерните му дружествата в България по отношение на публикувания материал.
"Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД ("ДПМ Челопеч") и "Дънди Прешъс Металс Крумовград" ЕАД ("ДПМ Крумовград") са дружества, регистрирани в Република България и извършващи дейността си изцяло съгласно изискванията на българското законодателство. И двете български дружества са обект на стриктен контрол и мониторинг от страна на всички компетентни държавни органи в страната, Европейската банка за възстановяване и развитие, неправителствени организации и обществени групи. Дружествата изпълняват задълженията по концесионните си договори добросъвестно и в срок, като същевременно предоставят на органите и обществеността пълна информация за своята дейност. 
"Дънди Прешъс Металс" Инк. е публична компания и като такава, с всички свои дъщерни дружества, има задължения да публикува и предоставя информация за дейността си, в това число на планове и проекти, финансовото си състояние и др. Дружествата винаги са осъществявали дейността си прозрачно, отговорно и в диалог с всички заинтересовани страни. В публичното пространство има голяма по обем информация, която различни специалисти интерпретират и дискутират изолирано и понякога напълно погрешно.
В печата се появяват положителни публикации за "Дънди Прешъс Металс" Инк. и неговите дъщерни дружества в България. Това се дължи на постигнати обективни и измерими резултати:
- Над един милиард лева, вложени в капитални инвестиции, трудови възнаграждения, допълнителни оперативни разходи, концесионни такси, данъци и осигуровки от дейността на рудник "Челопеч" - средства, осигуряващи продължаването на дейността на рудника и дългосрочното му съществуване.
- Одитът от Сметната палата, коментиран в публикацията, е извършен през 2014 г. и обхваща периода от 01.01.2011 г. до 31.12.2013 г. Докладът има за предмет извършвания текущ контрол от Министерството на икономиката и енергетиката по отношение изпълнение на задълженията на концесионера. Относно концесионера, докладът не съдържа негативни констатации и е категоричен в установеното точно и в срок изпълнение на задълженията от страна на "Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД. В този доклад са видни цифрите, ясно показващи коректността на дружеството.
- Авторът посочва некоректно печалба на "Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД за периода 2011-2013 г. в размер на 1,5 млрд. долара. Съгласно публикуваните в Търговския регистър годишни отчети за този период, печалбата е 473 млн. лева.
Фактите за работата на "Дънди Прешъс Металс" Инк. в Крумовград, макар дейностите по проекта да са в самото начало, са също красноречиви:
- "ДПМ Крумовград" ЕАД получи концесионни права за добив и преработка на златосъдържащи руди през 2012 г., след като десет години инвестира в разработването на проект, който удовлетворява всички заинтересовани страни - това ще е не само първият новоизграден рудник в България за последните 40 години, но и най-съвременно изграденият минен обект в България.
- Концесионните права са за добив на подземни богатства по чл.2, ал.1, т.1 от Закона за подземните богатства - метални полезни изкопаеми - златосъдържащи руди от находище "Хан Крум" - участъци "Ада Тепе", "Къпел", "Къклица", "Скалак", "Зона Синап" и "Сърнак", разположено в землищата на с.Гулия, с.Дъждовник, с.Звънарка, с.Къклица, с.Малко Каменяне, с.Овчари и с.Сърнак, община Крумовград, област Кърджали.
- Проектът в Крумовград предвижда изграждането на открит рудник за добив и преработка на златосъдържащи руди единствено от участък "Ада тепе" на находище "Хан Крум". Планираната годишна производителност на обогатителната фабрика е 775 000 т руда, със съдържание на метал злато 85 700 трой унции и срок на експлоатация от 8 години, а срокът за откупуване на инвестициите е 2,4 години. Към настоящия момент актуализираната възвращаемост (IRR) е от 25% (24,8%).
- Общата инвестиция, предвидена за реализация на проекта, възлиза на приблизително 178 милиона долара. Годишната печалба преди лихви, данъци и амортизации е 66 млн.щ.д.
- Авторът некоректно посочва и коментира съдържанията на метали в рудните тела:
* Съгласно Технически доклад на ДПМ Челопеч от 28 март 2016 г. (NI 43-101), публикуван на сайта Sedar, средното съдържание на злато на находището в Челопеч е 3,16 грама/тон, а среброто 7,13 грама/тон (за периода 2016-2025).
* Съгласно Технически доклад на проект Крумовград (NI 43-101 от януари 2012 г.), златото е 3,36 грама/тон, а среброто 1,93 грама/тон.
-  Съгласно Наредбата за принципите и методиката за определяне на концесионното възнаграждение за добив на подземни богатства по реда на Закона за подземните богатства, за този минен обект ще се заплаща концесионна такса по плаваща скала с договорен минимален размер от 1,44% и с отчитане на рентабилността, до 4%.
- Съгласно съобщение във връзка с актуализацията на проект "Ада Тепе", публикувано на сайта на "Дънди Прешъс Металс" Инк. от 6 юни 2016 г., концесионното възнаграждение, дължимо от ДПМ "Крумовград" (средно за целия период на експлоатация) е 3,78 щ.д./тон преработена руда. 
- Съгласно съобщение във връзка с актуализацията на проект "Ада Тепе", публикувано на сайта на ДПМ 6 юни 2016, оперативните разходи са 45,41 щ.д. на тон преработена руда, или 403 щ.д. на тройунция (1 тройунция e 31.1035 грама).
- Съгласно Технически доклад на проект Крумовград (NI 43-101 от януари 2012 г.), публикуван на сайта Sedar, оперативните разходи за тон преработена руда, с включена концесионна такса, са 38,1 щ.д. и 35,9 щ.д., съответно при добив на 850 000 тона руда на година и при добив на 1,1 млн. тона руда/година.
- Рекултивационните дейности ще бъдат извършени изцяло за сметка на дружеството, което в допълнение е учредило банкова гаранция в полза на държавата.
- Следва да коригираме автора на публикацията, че банката, акционер на ДПМ от 2017, е Европейската банка за възстановяване и развитие.
- През 2015 г. "Дънди Прешъс Металс Крумовград" ЕАД и община Крумовград подписаха Меморандум за разбирателство, съгласно който страните ще обединят усилия и ще работят в дух на партньорство за осигуряване на ползи за жителите на общината чрез сътрудничество в икономическото и социалното развитие, развитието на малък и среден бизнес, здравеопазването и образованието.
- Макар и все още добивната дейност на проект "Крумовград" да не е започнала, дружеството участва в подобряване на условията в местната общност. Инвестициите в общността на Крумовград до настоящия момент са на стойност 1 милион лева.
В заключение минният бизнес по своята същност е трудоемка и рискова дейност, и реализирането на един проект изисква дълго време - от първите стъпки на проучването до осъществяването на реалния добив и преработка. Запазването на конкурентни позиции също представлява предизвикателство.
Нашият подход е концентриран в представяне открито на бъдещите ни инвестиционни намерения, в обсъждане на дадените ни препоръки, мнения и възражения. Това е пътят, който води до успех. В основата на социалната отговорност на "Дънди Прешъс Металс" стои партньорството и намерението за устойчиво бъдеще на региона, в който работим. Добрите ни взаимоотношения в общностите, където осъществяваме дейността си, се основават на диалог и на споделено желание за развитие, не само по време на функциониране на минните обекти, но и напред в бъдещето.

С уважение,
д-р инж. Илия Гърков,
вицепрезидент на ДПМ и изпълнителен директор на "Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД
"Дънди Прешъс Металс Крумовград" ЕАД

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ