26 Април 2024петък05:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Колко е демократична Еврокомисията!

Общият съд на ЕС постанови, че Брюксел неправомерно е отказал регистрацията на гражданската инициатива срещу ТТИП

/ брой: 94

автор:Дума

visibility 178

Европейската комисия погрешно е отказала регистрацията на европейската гражданска инициатива "СТОП ТТИП". Това преди седмица постанови Общият съд на ЕС (част от Съда на съюза, който разглежда спорове, в които права на европейските граждани или държава членка не са спазени или дадената европейска институция не е изпълнила задълженията си). Той се произнесе в полза на иска от страна на европейската гражданска инициатива "СТОП ТТИП" срещу Европейската комисия.
През юли 2014-а организаторите на инициативата предадоха текста и събраните до този момент подписи, но Еврокомисията ги отхвърли скоро след това, въпреки че тя отговаряше на всички критерии. Мотивът на ЕК бе, че предложенията в инициативата излизат извън рамките на нейните правомощия. Като "недопустимо вмешателство в започната законодателна процедура" и "недопустимо политическо ограничаване на нейното право на инициатива" описа аргументите си за отказ ЕК.
Въпреки това организаторите не се отказаха и продължиха да събират подписи. Така неофициалната европейска гражданска инициатива събра над 3,5 милиона подписа. Подписалите се европейци приканват Съвета на ЕС да прекрати преговорния мандат по споразуменията за свободна търговия със САЩ и Канада - т.нар. ТТИП и СЕТА.
По-късно от Съвета на ЕС заявиха в съда, че мандатът за преговори не е бил квалифициран като "правен акт". Отбелязаха също, че ЕК може да откаже регистрацията на инициативи, чието предложение "очевидно не попада в рамките на нейните правомощия, за да се превърне в правен акт".
"Принципът на демокрацията, която е една от основните ценности на ЕС и цел на европейските граждански инициативи", изисква по-широко тълкуване, постанови от своя страна съдът. Според него интерпретацията обхваща решенията за започване на преговори по международни споразумения, които "явно имат за цел да променят правния ред на ЕС". Съдиите отхвърлиха и идеята, че популярната инициатива би се намесила в продължаващите търговски преговори.
"Целта на европейската гражданска инициатива е да позволи на европейските граждани да участват повече в демократичния живот на ЕС", твърди съдът. Той отбелязва, че ако ЕК е регистрирала инициативата против СЕТА и ТТИП като допустима, на по-късен етап все пак би могла да отхвърли искането, но в този случай текстът поне щеше да бъде подложен на публични изслушвания в Европейския парламент.
Майкъл Ефлер - член на гражданския комитет, цитиран от Юрактив, определи решението като "добър ден за европейската демокрация". "Отказът на ЕК да регистрира нашата инициатива беше произволен и политически. Те не пожелаха да чуят гласовете на гражданите, които се противопоставят на техните неолиберални проекти, наречени ТТИП и СЕТА", заяви той.
Сега ЕК трябва да реши дали да обжалва присъдата, или да регистрира инициативата. Но каквото и решение да вземе, то няма особено значение, тъй като СЕТА вече е в сила, макар все още да тече ратификационният процес от националните парламенти - процедура, с която ЕК се опита да замаже очите на противниците на споразумението и да демонстрира колко е демократична. Над 90 процента от споразумението с Канада вече е в сила. Що се отнася до ТТИП, след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ то се запъти с бясна скорост към небитието.
Всъщност решението на съда може да даде тласък за предстоящия преглед на законодателството относно европейските граждански инициативи, каквото намерение наскоро обяви Еврокомисията.
Европейският парламент е важен съюзник на европейската гражданска инициатива, отбелязва "ИЮобзървър". Съществува текуща подготовка за законодателен доклад по собствена инициатива, в който се предлагат промени в програмата. Това е едно от най-силните политически оръжия в арсенала на ЕП, което се използва за засилване на гражданското участие в създаването на политики в ЕС.

Мъртвороден инструмент

Инициативите - този демократичен инструмент на ЕС, преживяват труден период от въвеждането си през 2012 г. Големи бяха очакванията за изготвянето на политики, ръководени от гражданите, за скъсяването на дистанцията между обикновените хора и институциите на ЕС. Надеждите, уви, бяха преувеличени, дори напразни. Инициативите се оказаха доста скъпи и тромави за осъществяване. Само няколко организации са успели да изпълнят критериите за тяхното представяне, според които дадена петиция трябва да събере най-малко милион подписа, със специални прагове минимуми за отделните страни членки. Регистрирана от ЕК, инициативата може да бъде изслушана и обсъждана в рамките на ЕС. От друга страна, регистрациите от Брюксел не се увенчават с успех. Нито едно предложение не е постигнало целта да убеди Брюксел да предложи законодателство по дадена тема, откакто инструментът бе въведен. Наред с това почти 40 процента от инициативите са получили отказ за регистрация от страна на Еврокомисията. На практика тази основна демократична реформа в рамките на ЕС се оказва мъртвородена.



Макар ЕК да отказа да регистрира инициативата през 2014 г., през октомври миналата година активистите на кампанията "СТОП ТТИП и СЕТА" й занесоха събраните подписи


Не е единичен случай

За първи път Общият съд на ЕС отмени решение за регистрация на ЕК през март тази година. Съдът се изказа против решението на Брюксел да откаже на организаторите на Minority SafePack case (Защита на националните и езиковите малцинства и засилване на културното и езиковото многообразие в Европейския съюз) да регистрират инициативата заради липса на достатъчно основания в тази посока. Впоследствие бързо-бързо ЕК реши да я регистрира.



Въпреки демонстрирания стремеж към близост до обикновените европейци, на ЕС му е по-удобно гражданите да мълчат...


Всички търговски сделки -
през националните парламенти


Всички търговски сделки в Европейския съюз трябва да преминат през процес на ратифициране от парламентите на държавите членки, разпореди Европейският съд.
В своето решение съдът разпореди всяка една търговска сделка, която включва система за извънсъдебно уреждане, да получи ратифициране от всички 38 национални и регионални правителства. Според институцията това се налага, тъй като споразумение за свободна търговия може да бъде сключено само съвместно с ЕС и държавите членки.
Съдът се изказа по повод на договор между ЕС и Сингапур от 2013 г., но това ще служи като правило за всички следващи търговски сделки на общността, включително и тези с Великобритания.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ