Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Ноември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Няколко думи

И на баницата мекото...

Светла Василева

16. Май 2017 , брой: 93   1037   0ЧЕЗ продава бизнеса си в България. Това, което се говореше в средите на енергетиците от няколко години и постепенно стана публична тайна, днес е факт. Желаещи не липсват, все пак става въпрос за бизнес, чиито приходи са милиардни и гарантирани. Вече има подадени обвързващи оферти, а кандидатите са както частни дружества, така и компании със значително държавно участие в лицето на румънската Electrica. Досега за електроснабдяването и електроразпределението на част от българите се грижеше фирма, собственост на чешката държава. От утре току-виж дружеството с преобладаващо участие на румънската държава поеме щафетата. Което прави резонен въпроса ние, българите, държава нямаме ли? Може и да имаме, но очевидно тя е над тези неща.
Вчера министър Теменужка Петкова заяви, че за покупката на бизнеса на ЧЕЗ ще е нужен сериозен ресурс не само за придобиването му, но и за инвестиции и за поддръжка на мрежата. С други думи, България няма да участва и няма да прави опит да откупи собствеността си обратно. Така де, защо да се морят висшите ни държавни чиновници, като четвърт век се глезят на работата с лекото и на баницата с мекото? Ами то, погледнато отвсякъде, покупката на бизнеса на ЧЕЗ си е тегоба.
Ще трябва да се работи с милиони дребни и капризни клиенти; да се поддържат инфраструктури, потребителски центрове, мрежи, аварийни групи; да се води сложно счетоводство - едно за целите на регулирането, друго за данъчни цели; да се оптимизират разходи, да се гарантират приходи; да се съблюдават изискванията на лицензите и да се правят още куп досадни неща.
Друго си е да дойдат наготово едни пари от еврофондовете, да се опъне с тях някоя магистрала, някоя тангента, в краен случай спортна зала в село със стотина жители. Колко му е! Строим, режем лентата и забравяме! Резултатите са видими, грижи никакви и напред към следващия обект, към следващото ленторязане и поредните фанфари, огласени чрез всички телевизии до лапнишараните, които не свалят очи от мониторите. И които все още си мислят, че имат държава. Уви, нямат!
Държава, която разчита единствено на парите на Брюксел, която се чуди как да прехвърли ангажиментите си на частни компании и абдикира от здравеопазване, образование, комунални услуги, е нищо повече от територия. Дори Албания е повече държава от нас. През 2013 г. албанците не се поколебаха да отнемат лиценза на ЧЕЗ и след година възстановиха собствеността върху електроснабдяването си. И не пищяха, че е скъпо, и не се измъкваха с оправдания, че ще е нужен "сериозен ресурс". Несериозно е да се твърди, че 300 млн. евро (колкото се предполага, че ще струват акциите на ЧЕЗ) са "сериозен ресурс", когато става въпрос за достойнството на държавата и за сигурността на гражданите й. Само че на нашите чиновници не им пука ни за държава, ни за граждани. Те си търсят на баницата мекото.

 
 

 

 

Няколко думи

  • 23. Ноември 2017 230
    178
    0

    Цяла година бездействие за опасните язовири! Преди това още една, и още една и още... Така се изтъркаляха 6 години от потопа в Бисер, бедствието в Мизия, в "Аспарухово", край Бургас.
    Държавата пръсна милиони, за да проверява язовири, да описва, разпределя собственост, прошнурова. Начетохме се на дълги списъци, на стряскащи констатации, на неизпълнени предписания за...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"