19 Април 2024петък17:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 93

автор:Дума

visibility 38

1831 - РАЖДА СЕ ДЕЙВИД ХЮЗ, ФИЗИК, СЪЗДАТЕЛ НА МИКРОФОНА (УМИРА 1900 Г.). Британецът е автор на изобретения в областта на електротехниката. През 1855 г. получава патент за печатащ телеграфичен инструмент. Въвежда термина микрофон. През 1878 г. проектира прототип на микрофон, станал основа за гласовата телефония.

1861 - УМИРА ИВАН ДЕНКОГЛУ, БЪЛГАРСКИ ВЪЗРОЖДЕНЕЦ (Р. 1781 Г.). През 1844 г. основава в Московския университет стипендиантски фонд, с помощта на който получават висше образование много български младежи. Със средства на Иван Денкоглу през 1849 г. в София е построено училище. Подкрепя материално Габровското училище, Свищовското читалище и др.

1921 - РАЖДА СЕ ЧАВДАР КЮРАНОВ, СОЦИОЛОГ, ПОЛИТИК (УМИРА 2004 Г.). Доктор на философските науки, професор. Един от основателите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството (1988), зам.-председател на БСП, председател на Обединението за социална демокрация в социалистическата партия. Бил е представител на България в Икономическата комисия на Европа към ООН в Женева, зам.-председател на Международния съвет по социални науки към ЮНЕСКО, депутат в четири НС. Автор на научни публикации по социология на труда.

1955 - УМИРА СВЕТОСЛАВ ОБРЕТЕНОВ, КОМПОЗИТОР (Р. 1909 Г.). Композира хорови песни, симфонични и вокално-инструментални творби. След 9 септември 1944 г. е пръв ръководител и диригент на Държавния радиохор, днес Българска хорова капела, носеща неговото име. Диригент на хор "Кавал". Известен с песните "Бий врага", "Борба за мир", с кантатите "Димитровска родина", "Запей, наш бащин край", "Радост иде", с ораторията "Партизани" и др.

1960 - АМЕРИКАНЕЦЪТ ТЕОДОР МЕЙМАН ДЕМОНСТРИРА ПЪРВИЯ ЛАЗЕР. Това става в лаборатория в Малибу, Калифорния. Лазерът е рубинов кристал с оптично напомпване. Първият лазер в България е пуснат четири години по-късно - през 1964 г. Той също е рубинов. България има сериозен принос в развитието на лазерната техника. У нас е пуснат първият лазер с пари на меден бромид от акад. Никола Съботинов.

1971 - ПРОВЕЖДА СЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ПРИЕМАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯ НА НРБ. Участват 99,70% от всички гласоподаватели (6 174 635), от които 6 135 218 души, или 99,66% гласуват за новата конституция, против - 15 477. Действа до 12 юли 1991 г., когато VII ВНС приема Конституция на Р България.

1984 - УМИРА ЪРУИН ШОУ, АМЕРИКАНСКИ ПИСАТЕЛ (Р. 1913 Г.). Ъруин Гилберт Шамфороф е роден в Бронкс в семейство на руски емигранти от еврейски произход. Става известен с романа си "Младите лъвове". Световна популярност придобива с романите "Богат, беден" и "Вечер във Византия".

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ