25 Април 2024четвъртък14:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Личности

Няма малки и големи роли, има малки и големи актьори

Книгата "Надя Тодорова. Един живот в пет тетрадки" ще бъде представена на 20 юни в столичното кино "Одеон"

/ брой: 93

автор:Дума

visibility 1211

Мемоарите на актрисата, която ни разсмиваше в най-добрите български комедии ("Опасен чар", "Дами канят", "Господин за един ден" и др.) вече са отпечатани под заглавие "Един живот в пет тетрадки" (изд. "Книгомания"). В основата на книгата е ръкописът на Надя Тодорова, върху който тя е работила през последните 10 години от живота си.
Ето каква е предисторията: На Коледа през 2006 г. нейната дъщеря - реставраторката Антоанета Теменугова, подарява на майка си пет празни тетрадки и идеята да ги изпълни с весели и драматични случки от снимачните площадки и зад кулисите на театъра, от детството и младостта, та чак до последните аплодисменти. Това е своеобразна терапия за прикованата в инвалидна количка актриса, която с радост се връща назад във времето и за пръв път допуска публиката толкова близо до най-съкровените си преживявания.
От тази книга читателят ще научи как бащата на Надя Тодорова - основателят на първото кино в Станимака (Асеновград) е запалил дъщеря си по немите филми и как валериановите капки на майка й са помогнали на малката Надя да заспи след първото посещение на театър. Ще проследи краткотрайното й увлечение по балета и кривването от юридическата кариера към сценичната. Ще си представи какво й е било да намери истинско златно съкровище и да остане незасегната от алчността. А също и как се е почувствала, откривайки любовта, заради която си струва да останеш с един мъж 56 години.
Надя разказва как са се зародили приятелствата й с Невена Коканова, Любен Гройс, Иван Андонов, Иван Кирков. За жалост точно те вече нямаше как да допълнят мемоарите с поглед отстрани. Но се намериха други, докоснати от добротата и таланта й, готови да споделят радостта от общуването си с нея - независимо дали са я познавали в продължение на години или на часове. Така думите на Боряна Пунчева, Мария Статулова, Георги Мамалев, Люба Маричкова, Ангел Бончев и Георги Папакочев се оказаха най-естественият завършек на книгата "Един живот в пет тетрадки", отбелязват издателите.
Премиерата на книгата е насрочена за 20 юни от 18 ч. в столичното кино "Одеон", научи ДУМА от Ирина Вагалинска, съставителка, редакторка и авторка на предговора на "Един живот в пет тетрадки". В дните около премиерата там ще бъдат показани пет филма с участието на любимата актриса, в следобедни прожекции със свободен вход - "Войната на таралежите" (1979, реж. Ив. Гръбчева), "Двойникът" (1980, реж. Н. Волев), "Покрив" (1978, Ив. Андонов), "С любов и нежност" (1978, Р. Вълчанов), "Дами канят" (1980, Ив. Андонов). На 21 юни, когато се навършва една година от кончината на актрисата, книгата ще бъде представена в читалище "Родолюбие" в родния й Асеновград.
С това издание "Книгомания" слага началото на нова поредица - "Любимци на публиката". В нея ще излизат биографии, автобиографии и мемоари на най-обичаните български артисти.

Пред правото избира сцената

Надя Тодорова (1925-2016) е родена в семейството на първия кинопрожекционист в Асеновград и расте с филмите на Чаплин. След гимназията я пращат да учи право в София, но тя предпочита да е артистка в местната общинска трупа. Там обира овациите като Юрталанката от "Снаха" и Злата от "Криворазбраната цивилизация", с която печели награда на национален преглед. Следват още два приза, покани от театрите в Смолян, Сливен, Пазарджик и Габрово, както и още главни роли (в "Мъжемразката", "Госпожа Министершата", "Вампир", "Евгения Гранде"). За киното я открива Иван Андонов. Неголеми, но запомнящи се образи й поверяват и Николай Волев, Рангел Вълчанов, Людмил Стайков, Иванка Гръбчева, Джеки Стоев.
Надя е участвала в 7 от най-обичаните 100 български филма за всички времена. Три от тях попаднаха в челната десетка на класацията, организирана през 2015 г. от БНТ: "Вчера" (1988) и "Опасен чар" (1984) на Иван Андонов, както и "Господин за един ден" (1983) на Николай Волев. Медиите изчислиха, че най-снимани в лентите от топ 100 са красавиците Невена Коканова (13 пъти) и Катя Паскалева (8 пъти), но не споменаха, че третата актриса, любимка на публиката със 7 роли, е именно "смешната" Надя Тодорова.

"Вземи ме, лодкарю, на твоята ладия лека..."

Кой може да забрави Кулишева от "Двойникът" и нейното извинение, че закъснява за съвещание в института: "Какво да правя, пуснаха чушки - до обяд щяха да свършат!" Или Седларова от "Опасен чар", неудържима в подготовката за сватбата на дъщеря си с героя на Тодор Колев: "Значи така решихме да ги подредим на масата: роднина - милиционер, роднина - милиционер..."
Ами Димитрова от "Дами канят"? И със затворени очи можем да я видим как прокарва ръка по плещите на автоинструктора Стефан Данаилов: "Вземи ме, лодкарю, на твоята ладия лека... Сериозно, Екиме, защо не вземем да забегнем двамата, да напуснем тоя прованс?"
Няма как да изброим всички филми с участието на Надя Тодорова - те са над 40. Но сред тях изпъкват и нейната Мадам от хотел "Америка" в "Господин за един ден" на Николай Волев, Теменугова от "Вчера" на Иван Андонов, Худерова от "Войната на таралежите" на Иванка Гръбчева.  Всички тези превъплъщения само още веднъж потвърждават максимата, която харесваше и Надя Тодорова: "Няма малки и големи роли, има малки и големи актьори."





Осемгодишната Надя като балерина във в. "Илюстрована седмица"


Като Мадам Злата в "Криворазбраната цивилизация" в Асеновградския театър, с която печели първата си театрална награда в края на 50-те години




Надя с дъщеря си Тони, Прага, 2016 г.


Църковната сватба на Надя и Никола, Асеновград, 2003 г.


Докато се снима в "Опасен чар", Надя Тодорова измисля прочутата реплика "...роднина - милиционер..."


Снимки от книгата
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ