Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Ноември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Коментари

Въпроси без отговори

Мая Йовановска

15. Май 2017 , брой: 92   597   0Бившата земеделска министърка и настояща шефка на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева обяви миналата седмица пред БНР, че най-важният, стратегическият документ за развитието на българското земеделие е Кодексът на поземлените отношения. Права е Танева. Въпросът е този документ наистина да решава натрупаните проблеми в областта, нали? А и що се отнася до самото му изготвяне, не е лошо да припомним как стана. Защото този проект, за който се говореше повече от две години, бе скалъпен набързо през миналата година, и то от външен изпълнител, вместо тази работа да свършат експертите в МЗХ. Като се тегли чертата с ДДС, за тази работа изпълнителят получава над 450 хил. лв. Даже специалист изчисли, че всяка страница от него струва над 1600 лв.
Служебният министър Христо Бозуков сезира прокуратурата за обществената поръчка за кодекса. Досега по въпроса обвинението и гък не е казало. Но извън съмненията има един друг много важен въпрос. А той е за качеството на проектодокумента и решава ли той наистина проблемите в областта. Според специалисти законопроектът не решава двата основни за собствеността на земеделската земя проблема: за продължаващото й раздробяване и ще има ли ограничение за размера на собствеността на земеделска земя. Има и други дефекти като сложността му, но е интересно дали властта ще успее да си го прокара през НС в този му вид. 
А пък Танева, не щеш ли, чак сега заговори за дебати по кодекса със земеделската общност...

 

 

 

Коментари

  • 24. Ноември 2017 231
    321
    0

    Или ще работите при заплати, каквито ви дадем, или ще вземем хора отвън. Такъв отговор от работодател предстои за всеки български работник, след като парламентът вчера отвори още по-широко вратите пред наемането на чужди граждани от трети страни за работа у нас. Направи го при това с промени в Закона за МВР. Нерде Ямбол, нерде Стамбол! Обаче управляващите спиране нямат, важно е промените да се...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"