Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Коментари

В името на народа

Георги Георгиев

15. Май 2017 , брой: 92   568   0"Ако законът не мине, ще бъде поредното доказателство как политиците обещават много неща преди избори, а след това се отмятат." Това каза вчера пред БНТ фамозният депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова по повод на законопроекта за въвеждане на мажоритарна избирателна система. Да напомним, че през ноември 2016 г. лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща не само чист мажоритарен вот, но и нула лева партийна субсидия от държавата, свикване на Велико народно събрание и намаляване броя на депутатите. За другите обещания на Борисов, извън мажоритарната система и партийната субсидия, вече не се говори. И има защо.
ГЕРБ, "Обединени патриоти" (ОП) и "Воля" имат общо 134 гласа в парламента. Теоретично те могат да прокарат измененията в Избирателния кодекс, но няма как да осъществят другите хрумки на премиера. Но дори и по отношение на мажоритарната система има проблем, защото ОП са против, а без техните гласове законопроектът няма да мине.
Няма експерт по избори в държавата, който да не се е произнесъл, че предложената от "Шоуто на Слави" и подкрепена на референдума система е вредна за малките партии и категорично ги оставя извън парламента. Дори бе изчислено, че в резултат на такива избори ГЕРБ ще вземе 160 депутатски места, БСП - 50, а ДПС - 30. И толкоз. За другите по една студена вода, а за ГЕРБ едно хоро на площада. А който много мрънка, да си припомни какво каза един от сценаристите на "Шоуто на Слави": "Българският народ носи политическата отговорност, ако въвеждането на мажоритарен вот се окаже грешка." Туйто.
Цялата работа обаче много прилича на част от стратегия ГЕРБ да се хареса на народа, след като стана ясно, че народът все по-малко харесва ГЕРБ. Затова и подкрепят мажоритарната система - ако не мине, ГЕРБ са чисти, виновни са патриотите, БСП и международното положение. Ако мине, пак добре - ГЕРБ се бетонират във властта. Ако се почувствате излъгани, Тошко и Слави ще ви обяснят, че сами сте си виновни и дори ще носите отговорност. Честито!
 

 

 

Коментари

  • 22. Септември 2017 186
    1253
    0

    Водевилни времена настанаха. Едни чичковци и лелки, смазани от битово-сексуалните си проблеми, ни управляват като на сеир. Така де - на това е заприличала властта. Погледнете ги само в последните дни какви теми изпод семейния юрган взеха да вадят.
    Първом Валери Симеонов изстена, че му липсвал диалог с премиера. Не си говорели хората, а и това с...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"