28 Март 2024четвъртък15:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Социалното нищо

/ брой: 91

автор:Деси Велева

visibility 1477

Вчера сутринта научих каква е мечтата на майка на дете с множество увреждания. В интервю тя заявява, че иска да умре преди детето си.
Вчера преди обяд се сетих, че наскоро бях чела за друга майка, която споделя, че за да получава 230 лв. като личен асистент на дъщеря си за 4 часа на ден, трябва да пише дневник какво точно прави през това време. В края на месеца с него се отчита пред анонимен общински служител, който често връща дневника, защото е нечетлив.
Вчера по обяд слушах как столичният кмет Йорданка Фандъкова се хвали пред тв камерите, че подписва първото у нас споразумение с неправителствени организации за "постигане на социална закрила и включване чрез социални услуги". Чаках с надежда да разбера, че този уникален документ ще помогне някак си на онези майки, които никога повече няма да могат да водят нормален, щастлив живот, защото, докато децата им са живи, ще трябва ежеминутно да са до тях или да тичат до общинския чиновник, за да му се отчитат и да го молят. Уви, това не се случи, чух само едно голямо социално нищо. Разбрах, че чиновниците могат само да ходят от институция в институция да подписват листове.
На тези листове е записано, че се очаква резултатът от дейността им да е "автономност на клиента, така че той успешно да реализира своя пълен потенциал без помощта на системата за закрила". Докато те планират, мониторират и анализират, нуждаещите се от социални услуги ще продължат да се чувстват като обекти на гавра, които трябва да бъдат благодарни за всяка отпусната стотинка. Докато десетките неправителствени организации точат пари от държавни и общински бюджети без видима полза, клиентите на социални услуги ще стоят анонимни по домовете си и ще ги виждаме само по протести през някой и друг месец.
Истината е, че подигравката с нуждаещите се хора у нас се насърчава от администрацията, от бездушните изпълнителни на безумни правила и предписания и се толерира от всеки представител на обществото, който има късмета да не се нуждае от някоя от т.нар. социални услуги. А хората в нужда не искат съжаление, не искат да просят, не искат планиране на целите, дефиниране на проблема и демонстрации пред медиите. Те искат с достойнство да помагат на близките си, които не могат да се справят сами. Администрацията трябва да спре да приема и подписва безсмислени документи, които не помагат никому, а само оправдават някоя и друга чиновническа заплата.
Следващата седмица майки на деца с увреждания  ще излязат на пореден протест. Г-жо Фандъкова, излезте и им покажете натруфения документ, който подписахте вчера. Да видим дали ще оценят усилията ви.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ